2024. június 22. 15:00
Georgia 1
Csehország 1
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország 0
Portugália 0
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Keddtől újraindul a termelés a kecskeméti Mercedesben

MercedesBenz Kecskemet ReStart20200428 2
2020.04.28. 10:37 Módosítva: 2020.04.28. 11:22

Többhetes szünet után a Mercedes-Benz keddtől fokozatosan újraindítja termelést a kecskeméti gyárában; a munkatársak védelme érdekében az újraindulást több mint 120 higiénés és megelőző intézkedéssel készítették elő – tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.

A kecskeméti munkavállalók a fokozatos gyártásindítás alatt először egyműszakos, később pedig kétműszakos munkarendben dolgoznak majd.

A bevezetett új szabályokról és higiénés tudnivalókról a gyár minden munkatársa már az első munkanap előtt tájékoztatót kapott, és a cég minden dolgozója számára mosható maszkokat is küldött. Megváltozik a belépés a gyárba, növelték a gyárhoz közlekedő buszok számát, és nemrég elkészült a városközpontból a gyárig vezető kerékpárút is.

A gyártásban azokon a munkaállomásokon, ahol az 1,5 méter távolság nem tartható, a munkatársaknak kötelező maszkot viselni, illetve vagy védőszemüveget vagy plexi védőmaszkot kell használni. A takarítószolgálat rendszeresen fertőtleníti és takarítja a gyár területét. Ezen kívül a munkatársaknak minden munkakezdés előtt a kapott tisztítószerekkel egyénileg meg kell tisztítaniuk saját munkaterületüket, a munkaeszközöket, a kezelőtáblákat és válaszfalakat.

A későbbiekben induló kétműszakos működésnél a reggeli és éjszakai műszakokat szétválasztják egymástól, úgy, hogy az egyes műszakcsoportokhoz tartozó munkatársak lehetőleg semmilyen mértékben ne érintkezzenek a másik műszakcsoporttal. A munkatársak biztonsága érdekében átalakították a pihenőzónákat, meghatározták az egyszerre ott tartózkodók számát, kijelölték a székek helyeit a padlón, amelyeket tilos elmozdítani.

Az üzemi étkezdékben leszűkítették a menüválasztékot és megkérték a kollégákat, hogy saját evőeszközeiket használjak vagy a tálcákkal együtt a személyzettől vegyék el. A kantinokban jelöléseket festettek fel a padlóra a helyes távolság betartásához, a pénztáraknál pedig a védelmet szolgáló plexi válaszfalakat szereltek fel. Adminisztrációs területen továbbra is home office-munkavégzést ajánlják, és a megbeszéléseket lehetőség szerint digitális formában kell lebonyolítani.

A Mercedes-Benz márka tulajdonosa, a Daimler AG március 17-én döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén. Az intézkedés érintette a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát is, ahol a legtöbb területen szintén felfüggesztették a munkát március 20-tól. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár több mint 4400 munkatársat foglalkoztat. 2019-ben mintegy 190 ezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. A gyárban a Mercedes-Benz A-osztályt, valamint a négyajtós CLA Coupé és a CLA Shooting Brake modelleket gyártják - e két utóbbit kizárólag a magyarországi telephelyen. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nettó árbevétele 2019-ben 3,7 milliárd euró volt, 2,7 százalékkal haladta meg a 2018-ast.

A győri Audi is újraindult hétfőn, derült ki a cég közleményéből, melyben azt írják, a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében is beindult a termelés. Első lépésben egy műszakban 2 ezer járműgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A járműszereldében műszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. 

A cég az elmúlt időszakban a motor- és járműgyártásban, valamint az irodai területeken is átalakította a munkahelyeket az egészégügyi előírások szerint. A munkatársak egészségének védelme érdekében technikai és szervezési intézkedéseket valósítottak meg, meghatározott területeken maszkot biztosítanak a munkatársaknak. Az Audi Hungariánál jelenleg 5 ezer munkatárs végzi munkáját a gyár területén vagy továbbra is home office-ban. A jelenleg nem dolgozó munkatársak a vállalat által elrendelt szabadságukat töltik.

A magyar autóipari újraindulásról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben. 

(Borítókép: Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. MTI Fotó: Ujvári Sándor)