Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Online majálison ünneplik a szakszervezetek a május elsejét

SZT 5488
2020.04.29. 20:01 Módosítva: 2020.04.29. 20:57

A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a hagyományos majális, a szakszervezetek ezért a közösségi médiában ünneplik meg a május 1-jét, írja az MTI a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szerdai bejelentése nyomán.

A közlemény szerint a SZEF, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közösen, a Mi vagyunk május 1-je! Szolidaritás a válságban is című egész napos online rendezvényen ünnepli a munka ünnepét, amit a Facebookon lehet majd követni.

„130 éve ünnepelték először május elsejét Magyarországon, azóta minden évben megtartották, legfeljebb a világháborúk idején nem. De idén is ünneplünk, csak az online térben” – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Blikknek.

A három érdekképviselet az eseményen ismerteti majd a kormánnyal szemben megfogalmazott követeléseit, például:

  • a munkájukat elvesztett emberek és vállalkozások kapjanak állami segítséget,
  • legyen érdemi bérfejlesztés az egészségügyben, a pedagógusoknál, a szociális és a rendvédelmi területen,
  • illetve a veszélyhelyzet gazdasági hatásait csökkentő intézkedések kialakításánál a munkaadók és a munkavállalók érdekeit képviselő országos szövetségeket is vonják be a döntésekbe.

„Közvetíteni fogjuk a megszokott reggeli köszöntőket, napközben pedig videókonferencia keretében szakmai és politikai beszélgetéseket tervezünk például a nők, a családok helyzetéről a munkaerőpiacon, valamint a munkavállalás lehetőségeiről. A szünetekben a rendszerváltás utáni május elsejékről lesznek összeállítások, hogy kicsit nosztalgiázni is tudjunk” – árulta el a programról Kordás László.

Az elnök az interjú végén azt is hozzátette: felhőtlen ünneplésre nincs okunk idén.

(Borítókép: Szémann Tamás / Index)