Magyarország gazdasága zsugorodni fog, lerontotta kilátásainkat az S&P hitelminősítő

2020.04.29. 09:51 Módosítva: 2020.04.29. 10:29

Április 28-án este a Standard and Poor's pénzügyi szolgáltató, hitelminősítő társaság pozitívról stabilra rontotta Magyarország kilátásait, miközben megtartották a BBB/A-2 besorolást, azaz az ország a minősítő szerint megfelelő mértékben képes rá, hogy teljesítse vállalásait, a gazdasági körülmények azonban gyengíthetik ezt.

Az S&P szerint:

  • Magyarország gazdasága 4 százalékot fog zsugorodni a koronavírus-járvány hatásai miatt 2020-ban (ez egyébként Varga Mihály pénzügyminiszter szerint sem elképzelhetetlen).
  • Az erős makrogazdasági alapoknak és a gazdasági intézkedéseknek köszönhetően az ország 2021-re kilábal a csökkenésből.
  • Viszont nagy még a bizonytalanság akörül, mennyire húzódik el a járvány, és mekkora lesz a fiskális hatása.

A hitelminősítő szerint a járvány kockázatot jelent az ország hitelminősítésére, az S&P azonban úgy kalkulál, hogy javarészt sikerül kivédeni a koronavírus gazdasági hatásait, és a fiskális deficit megugrása is 2020-ra korlátozódik majd. Az S&P szerint elképzelhető, hogy ismét pozitívra váltanak az ország kilátásai, ha a sokkot követően a magyar gazdaság növekedése visszaáll a krízis előtti növekedő pályára, ellenben ha az államháztartás jobban megsínyli a járványt, mint azt most gondolják, és tovább nő az államadósság, az tovább ronthatja a magyar kilátásokat.

A hitelminősítő szerint kulcskérdés, hogy mikor és milyen ütemben tud helyreállni a gazdaság a járványügyi korlátozó intézkedések esetleges enyhítése, feloldása után, ez fogja meghatározni, hogy mennyire lesznek hatékonyak a kormány monetáris és fiskális élénkítő intézkedései. A jelenlegi elemzésükben azzal számolnak, hogy a  magyar gazdaság az év második felében kezd el helyreállni. 

Az S&P arra is kitért, hogy a veszélyhelyzet idejére kihirdetett különleges törvények tovább rombolták a fékek és ellensúlyok rendszerét a hatalmi ágak között magyarországon.