Új szintre léphettek az NKM nevével visszaélő csalók

2020.04.29. 10:33 Módosítva: 2020.04.29. 10:52

Újabb visszaélések történtek a Nemzeti Közművek (NKM) nevét felhasználva, adta hírül a társaság. Ezúttal viszont eggyel komolyabb is lehet a megtévesztés megvalósítása.

Olyan korábban is volt, és más cégekkel előfordul, hogy adathalász csalók valamilyen változásra hivatkozva megpróbálják kicsalni a gyanútlanabb ügyfelek személyes adatait, különös tekintettel a legkönnyebben pénzzé tehető bankkártyaadatokra.

Most az NKM online ügyfélszolgálata nevében új földgázszámla elkészülésére hivatkozva küldenek ki emailt, a korábbiaktól eltérően azonban a társaság egyik ügyfelének valós számláját csatolják az emailhez. Az nem egyértelmű a közleményből, hogy mindig ugyanazt a számlát csatolják-e, vagy különbözőeket, netán az ügyfél akár a saját korábbi számláját is megkaphatja az átverős email részeként. Ezért ezt megkérdeztük a cégtől, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés: A vállalattól azt a választ kaptuk, hogy „jelenleg ugyanannak az egy ügyfélnek a számláját csatolják azoknak, akiket megpróbálnak becsapni”.  Ami jó hír: ha nem került ki sok korábbi számla, az ebben az esetben a legjobb forgatókönyv az ügyfeleknek és a cégnek is.  Persze ettől függetlenül is érdemes nagyon odafigyelni a hasonló megkeresésekre.

A cégcsoport azt is közölte, hogy az NKM ügyfélszolgálati címe ugyfelszolgalat@online.nkm.energy, az ügyfeleknek minden esetben erről a címről megy a hivatalos, hiteles tájékoztatás, amennyiben új számlájuk készül.

Azt is hozzátették, hogy az emailben érkező elektronikus számlákon vagy számlaértesítőkön minden esetben szerepel az NKM-nél vezetett szerződéses folyószámla száma, a számla száma, illetőleg feltüntetik az átutaláshoz szükséges adatokat is (bankszámlaszám, illetve a közlemény rovatba szükséges számsort).

A Nemzeti Közművek az ügyfeleket kéri, hogy figyeljenek arra, hogy az NKM földgáz online ügyfélszolgálatának címe a

https://www.nkmenergia.hu/foldgaz/Ugyfelszolgalat

a csalók pedig most a nagyon hasonlónak tűnő

https://nkmenergia-zrt.com/foldgaz/ugyfelszolgalat-hu

címre próbálták átirányítani az áldozatokat.

A cég emellett azt is közölte, hogy nem kéri el az ügyfelek bankkártyaadatait az ügyfélszolgálati honlapján, és mindig biztonságos banki felületre irányítja át az embereket.