3000 dolgozóját tervezi elküldeni a Ryanair

GettyImages-1210004130
2020.05.01. 09:57

3000 dolgozót elküldhetnek a Ryanairtól, ezt maga a cég jelentette be a CNN szerint. A vállalat így próbálja túlélni a koronavírus-járvány okozta válságot, amelyből szerintük nagyjából két év után tudnak majd kilábalni úgy, hogy visszaálljanak a 2019-es állapotok. A jelelegi helyzet szerint

ebben a negyedévben a tervezett repülőutak kevesebb mint 1 százaléka tud megvalósulni a Ryanairnél.

Az elbocsátásokat júliusban kezdik meg, és főleg pilótákat és fedélzeti dolgozókat érintenek majd az olyan szigorítások, mint a fizetés nélküli szabadságra küldés, 20%-os bércsökkentés vagy több repülőgépközpont bezárása. A Ryanair egyébként arra panaszkodott, hogy hátrányból indulnak a nemzeti légitársaságokkal szemben, hiszen azok a kormányuk igyekszik megmenteni.

A Ryanair szerint elképzelhető, hogy a jövőben még olcsóbbak lehetnek majd a repülőjegyek.

A CNN írja, hogy a Lufthansa 100 géppel csökkenti a repülőinek számát, ami azt jelenti, hogy 10 ezer állás került veszélybe a német repülőtársaságnál. A cég az első negyedévben 1,2 milliárd eurós veszteséget termelt, és a következő negyedévre még ennél is nagyobbal számolnak. Éppen ezért azt nyilatkozták, hogy most már nem tudják egyértelműen kizárni, hogy elbocsátások lesznek a cégnél. A cég közel 760 gépéből 700 nem tud felszállni hetek óta. Ezen kívül

  • napi 3 ezer járatot kell törölni,
  • 99 százalékkal csökkent az utasok száma,
  • a cég 80 ezer alkalmazottja csökkentett óraszámban dolgozik.

Nem véletlen, hogy a Lutfhansa már tárgyal a német, osztrák és belga kormányokkal is mentőcsomagról, hiszen a céghez tartozik az Austrian Airlines, a Brussels Airlines, illetve a svájci Swiss International Air Lines is.

A cég vezérigazgatója szerint a legfontosabb kérdés, hogy el tudják-e kerülni a csődhelyzetet a négy országban a kormányok segítségével. Arra számítanak, hogy 2023-ra térhet vissza minden a régi kerékvágásba.

(Borítókép: A Ryanair parkoló repülőgépei a londoni Stansted repülőtéren 2020. április 15-én. Fotó: Chris J Ratcliffe / Getty Images)