Újabb hitelek a Gazdaságvédelmi Akciótervben

2020.05.01. 11:20

Újabb hitelekkel lendítene a kormány a magyarországi mikro-, kis- és közepes vállalkozásokon. Az erről szóló kormányrendelet az április 30-i Magyar Közlönyben jelent meg, írja a hvg.hu.

A cégek likviditási nehézségeik enyhítésére és beruházásaik megvalósítására igényelhetnek támogatást, négy formában, ezek:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz,
  • Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel,
  • Széchenyi Likviditási Hitel,
  • Széchenyi Beruházási Hitel Plusz.

A hitelek május 15-től lesznek elérhetőek. A kormány által vállalt kötelezettség felső határa 2021-ben 6200 millió forint, 2022-ben 5000 millió forint, 2023-ban 4800 millió forint, 2024-től 2031-ig évente 4000 millió forint.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében az agrárgazdasághoz kapcsolódó hitelekről is döntött a kabinet. Felemelik az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány hiteleihez nyújtott kezességi díjtámogatást, az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez a költségvetési támogatást növelik.

Arról is határoztak, hogy az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett hitelekhez a teljes futamidőre az állam 100 százalékos kamattámogatást ad, továbbá 100 százalék kezességi díjtámogatást, és a hitelek megkötésével járó költségeket is az állam állja.

Mostanáig több mint félezer vállalkozás és mintegy ötezer munkavállaló kérvényezte közösen a Gazdaságvédelmi akciótervben elindított általános bértámogatást - nyilatkozta Bodó Sándor az MTI-nek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a program könnyítéseivel még szélesebb kör számára vált elérhetővé a támogatás, ennek nyomán az elmúlt napokban megugrott az érdeklődők száma.