Kölcsönzött munkaerővel turbózná fel a gazdaságot a kormány a válságban

2020.05.04. 14:58 Módosítva: 2020.05.04. 16:56

Szijjártó Péter stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Prohumán Kft.-vel, írja az MTI. 

A vállalat több száz céggel működik együtt, és a 10 legnagyobb foglalkoztató egyike Magyarországon - indokolta a stratégiai szintű kapcsolatot Szijjártó Péter, aki szerint a munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra. A járványveszély felértékeli a munkaerő-gazdálkodásban szerzett tapasztalatokat, a kormány ezért a döntéshozatalban is számít Prohumán észrevételeire, mondta a külügyminiszter. 

Magyarországon 2002 óta lehet közvetítő cégektől alkalmazottakat bérelni. A munkaerő-kölcsönzés azóta évi több százmilliárd forint forgalmat termelő iparággá fejlődött, tette hozzá Szijjártó. Arról viszont nem beszélt, hogy

a kölcsönzött munkaerő a lehető legkiszolgáltatottabb munkaviszonyban dolgozó embereket jelenti: 

kevesebb végkielégítés jár nekik, gyorsabban el lehet őket küldeni, önálló szakszervezetbe nem tudnak tömörülni, így az érdekérvényesítő erejük rendkívül alacsony

A kormány a hétfői megállapodást megelőzően 84 céggel létesített stratégiai együttműködést, és ezzel is magyarázható, hogy az érintett cégek 25 ezerrel több munkavállalót foglalkoztatnak, és 5 százalékkal növelték a magyar cégek arányát a beszállítóik között - mondta Szijjártó Péter, akinek összegzése szerint csak a belföldi beszállítók bővülő részesedése több százmillió eurónyi megrendeléstöbbletet hozhatott az érintetteknek.

A Prohumán ügyvezető igazgatója közreműködést ígért a kormánynak abban, hogy a lehető legkevesebb munkahely szűnjön meg, továbbá minél több munkaadó, és befektetés érkezzen külföldről. 25 éves tapasztalataira építve a cég összekötő szerepet vállalhat a munkaadók és a munkavállalók között az átalakuló gazdasági viszonyok között - tette hozzá Zakor Sándor.

A cég közleménye szerint a Prohuman a szakképzési rendszer korszerűsítése mellett a szabályozási kérdések előkészítésben szeretne segítséget nyújtani gyakorlati tapasztalatainak megosztásával: egyfajta hidat képezve közvetítenének a kormányzati, közigazgatási döntéshozók és piaci partnerek között a HR-kérdéseket szabályozó jogi környezet alakításában.

A budapesti székhelyű Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a térségben meghatározó, Magyarországon pedig piacvezető vállalkozás munkaerő-közvetítésben és munkaerő-kölcsönzésben. A cégvezető közlése szerint 8 országban naponta 17 ezer munkavállalónak biztosítanak álláslehetőséget. A Prohumán nettó árbevétele 2017-ben megközelítette a 29 milliárd forintot, 2018-ban meghaladta a 34 milliárd forintot. Adózott eredménye eközben 941,5 millió forintról 1,2 milliárd forintra nőtt - derül ki a nyilvános cégadatokból. A cég tulajdonosa a Profólió Projekt Tanácsadó Kft. és a lengyel Work Service S.A.   • Bérelnék
  • Bankszámla