Kalifornia pereli az Ubert és a Lyftet is, mert nem akarják alkalmazni a sofőrjeiket

GettyImages-1219237832
2020.05.05. 21:06

Két utazásmegosztással foglalkozó vállalatot, az Ubert és a Lyftet is beperelte Kalifornia, azt állítva, hogy az alkalmi munkavállalóikat nem kezelték alkalmazottakként és ezzel megsértették az állam egyik új törvényét - írja a New York Times. A kaliforniai főügyész és a városi ügyvédek szövetsége azt állítja, hogy a két cég jogtalanul minősítette a sofőrjeit egyéni vállalkozóknak.

Egy új állami törvény értelmében ugyanis a vállalatok kötelesek alkalmazottként kezelni azokat, akiknek ellenőrzik a munkavégzését és akiknek a munkája a cég üzleti tevékenységének rutinszerűen része.

Ez a törvény január elseje óta érvényben van, ennek ellenére az Uber, a Lyft és az alkalmi gazdaság (gig economy) több más Kaliforniában működő szereplője sem tett semmit annak érdekében, úgy a cégnek dolgozók munkavállalók új besorolásba kerüljenek.

Sőt, az Uber a Lyfttel és a DoorDash-sel közösen 90 millió dollárt költve kampányol azért, hogy kivételt tegyenek velük és ezekre a cégekre ne vonatkozzon az új törvény, ami alapján kénytelenek lennének alkalmazni a sofőröket.

Az Uber azt állítja, hogy a tevékenységének a lényege a technológia amelyet biztosít, nem pedig maguk a fuvarok, amelyeket az emberek az applikáción keresztül foglalnak.

Azzal, hogy a különböző fuvar és ételszállító alkalmazások nem alkalmazzák a sofőröket, megspórolják például a sofőrök biztosítását és betegszabadságát illetve a járművek karbantartási költségeit is. A koronavírus többek között az alkalmi gazdaságban is láthatóvá tette ezeknek a hiányosságoknak a következményeit.

Nem teljesülnek az alapvető munkavállalói jogok azon kaliforniaiaknál, akik az Ubernek vagy a Lyftnek sofőrködnek, nincs számukra fizetett betegszabadság és nem fizetik ki a túlóráikat sem. Néha egy világjárvány kell ahhoz, hogy felismerjük, mit jelent ez valójában, és ki szenvedi meg a következményeket

- mondta az ügy kapcsán Xavier Becerra, Kalifornia főügyésze.

A koronavírusra az alkalmi gazdaságban úgy reagáltak a vállalatok, hogy  korlátozott karanténbért kínálnak azoknak a járművezetőknek, akiknél koronavírust diagnosztizáltak. A két most perbe fogott vállalat fertőtlenítőket és tisztítószereket is osztott a sofőrjeinek.

A pert nehéz időben érik el az Uber és a Lyft, mivel ezek a vállalatok is küzdenek a kororanvírus-járvány következményeivel. Az ilyen típusú utazásra fordított kiadásaikat a fogyasztók a jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, több mint 80 százalékkal csökkentették. 

(Borítókép: Egy tiltakozó  a sofőrök jogaiért vesz részt  az Uber és a Lyft ellen a 2020. április 16-án tartott autós tüntetésen Los Angeles-ben. Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary)