Sürgősen megnyitjuk a határt a napszámosok előtt

2020.05.07. 08:52 Módosítva: 2020.05.07. 09:48

A lehető leggyorsabban megnyitottuk a határainkat a napszámosoknak, hogy a mezőgazdaság munkaerőigénye ne szenvedjen csorbát, derül ki a tegnap éjjel kijött Magyar Közlönybeli rendeletből.

Pontosabban csak a szomszédos országokból származó napszámosok jöhetnek be, így bolgárok vagy montenegróiak például nem. Ez a nagyobb agrárcégekre lett kitalálva, ugyanis a munkások:

  • csak csoportosan jöhetnek be, 
  • és az agrárágazatban érdekelt munkaadójuknak 48 órával előtte értesítenie kell azt a határátkelőt, ahol majd jönni fognak.
  • Emellett elvileg azonnal két hét csoportos karantént kell biztosítani nekik. Ezalatt rögtön dolgozhatnak már, de az ellátásukat köteles megoldani a munkaadó.

A belépéskor elvileg egészségügyi vizsgálatnak is alávetnek mindenkit a határőrök, amelynek során megnézik, hogy felmerül-e koronavírus-fertőzés gyanúja. Akinél úgy ítélik meg, hogy igen, azt visszafordítják. A szabályozás szerda éjjel jelent meg, csütörtöktől pedig már életbe is lépett, nagyon sürgős volt most a kormánynak az intézkedés.  

Nem csak Magyarországon okoz gondot a nagy mezőgazdasági cégeknek, hogy olcsó munkaerőhöz jussanak. Angliában például a most kirúgottak közül gyakorlatilag senki nem akar napszámot vállalni vidéken, a zöldséget meg nincs, aki betakarítsa. Nálunk eggyel korábban egyes magyarországi multik külföldi dolgozóinak engedélyezték a beutazást, üzleti útnak címkézve.