Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Hitelmoratórium: az ügyfelek közel fele egyelőre tovább fizeti a törlesztőt

2020.05.11. 08:34

Az ügyfelek átlagosan több mint hatvan százaléka él a törlesztési moratórium lehetőségével – írja hétfői számában a Magyar Hírlap a lapnak nyilatkozó pénzintézetek válaszai alapján.

Az elmúlt időszakban kiemelkedő volt azon ügyfelek száma, akik érdeklődtek a fizetési haladékról - írja a lap, emlékeztetve arra, hogy a moratóriumot azok is igényelhetik az év végéig, akik arról nyilatkoztak, hogy továbbra is az eredeti feltételek szerint törlesztenék hiteleiket.

A Takarékbankhoz április 30-ig mintegy nyolcvanezer nyilatkozatot nyújtottak be az ügyfelek a továbbtörlesztésről. A pénzintézetnél általánosságban az ügyfelek jelentős részének csak egy hitele van, de azok, akiknek több van és nyilatkoznak, jellemzően valamennyi hitelük törlesztését folytatják.

Az OTP Banknál a lakossági hitelekkel rendelkező ügyfelek közül több mint 340 ezren tettek nyilatkozatot arról, hogy

nem szeretnének élni a moratóriummal, ami negyven százalék feletti arányt jelent.

Az MKB Banknál mind lakossági, mind vállalati oldalon harminc százalék körül alakul a nyilatkozók száma, azaz akik nem kérik a moratóriumot. Jelentős számú új bejelentésre már nem számítanak. Náluk nem jellemző, hogy az ügyfelek szerződésenként döntenének a moratóriumalkalmazásáról.

A Budapest Banknál viszont már jellemzőbb a kölcsönönkénti döntés, a pénzintézet több hitellel rendelkező ügyfelei közül van, aki nem minden termék esetében él a moratórium lehetőségével. Május 4-én

a jelzáloghitelek esetében több mint hatvan, az autófinanszírozás esetében pedig közel 75 százalék volt a tovább törlesztésről nyilatkozó ügyfelek aránya.

A vállalati ügyfelek fele kíván jelenleg az eredeti szerződése szerint tovább törleszteni.

A CIB Banknál hitelterméktől függően a lakossági ügyfelek negyven-ötven százaléka él a moratórium alól való kilépés lehetőségével. Arányaiban legtöbben a jelzáloghitelek és a hitelkártyák esetében kérték, hogy tovább fizethessék hitelüket. Elenyésző viszont azoknak a száma, akik hitelenként döntenének a továbbfizetésről.