Bige: Dilettáns, amatőr, semmirekellő emberek akarnak meghurcolni

2020.05.13. 13:08 Módosítva: 2020.05.13. 15:01
Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben. A vállalkozó az Indexnek küldött közleményben reagált a vádakra, szerinte nevetséges és komolytalan a vesztegetési vád.

Bige Lászlót, Magyarország egyik leggazdagabb emberét vesztegetéssel vádolják. A vádakra egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott, meglehetősen hosszú és különös közleményben reagált, amelyben egyebek mellett arról ír, hogy a hatóságok bevonásával szisztematikus hadjárat zajlik ellene, amelynek irányítója szerinte egyértelműen Csányi Sándor.

A közlemény szerint Bige nem akart senkit sem megvesztegetni: „aki azt gondolná, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere akart megvesztegetni valakit, téved. Másvalaki állította, hogy ő vesztegette meg Bige Lászlót – igaz, nem kapott érte semmit –, a hatóságoknak pedig a jelek szerint nem tűnik fel, hogy mennyire is nonszensz ez". Bige úgy fogalmaz:

Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni.

Bige szerint a vád nevetséges és megalapozatlan, ez is része annak az összefüggő támadásnak, ami ellene folyik.

Hatósági atrocitások

Bige szerint nagyon látványosak a Bige Holding Csoport – amelybe a Nitrogénművek Zrt. is tartozik – cégei elleni, meglehetősen ellentmondásos hatósági attrocitások. Ugyanakkor úgy véli, ezek a támadások már csak részben irányulnak ellene – hiszen ő már elérte azt, amit elérhetett – ezért inkább a családja, a gyerekei elleni fenyegetésekről van szó. Ami nála így teljesen más megítélés alá esik és ezen jó, ha mindenki elgondolkodik – tette hozzá.

„A szolnoki vegyiüzem elleni, lényegében indokolatlan hatósági fellépéstől kezdve a szintén a cégcsoportba tartozó NZrt. Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került a Nitrogénművek Zrt. két vezetőjével együtt. Utóbbi esetben a vád kezdetben sikkasztás volt, ami a két munkavállaló gyanúsítottkénti kihallgatása során hűtlen kezelésre változott – miközben leértékelt műtrágya értékesítése van a háttérben. Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben nemcsak a mi érdekeltségünkben lévő gazdasági társaságok érintettek" - részletezte. Majd azzal folytatja, hogy cégeit többféleképpen akarták besározni.

„Izgalmas volt, amikor eléggé átlátszó módon, bizonyos XY (itt megnevez egy konkrét személyt - a szerk.) – Csányi Sándor korábbi alkalmazottja – a Nitrogénművek Zrt. legutóbbi nemzetközi kötvénykibocsátása előtt eléggé átlátszó módon vádaskodó levelet küldött szét sok példányban, a kibocsátó bankok vezetőinek, nagy ügyvédi irodáknak és hedge fundoknak. Olyan ügyekről számolt be, amelyekről még mi sem tudtunk, mivel azok el sem indultak. Bankokat és ügyvédi irodákat keresett meg, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a kötvénykibocsátást meghiúsítsa, ami nem sikerült. A levél magasabbra emelte a finanszírozási költségeket , de a külföldi reakció inkább hitetlenkedés volt a támadás alacsony színvonala miatt" – írta Bige László, majd rátért a most zajló vesztegetési ügyre:

„Ha ez még nem lenne elég, itt az újabb hihetetlen történet: magát Bige Lászlót is feljelentették, mégpedig vesztegetés miatt. Csakhogy a feljelentés szerint nem ő vesztegetett volna meg valakit, hanem őt vesztegették meg, ami finoman szólva is elég röhejes, figyelemmel arra, hogy személyét tekintve Magyarország egyik leggazdagabb emberéről van szó."

Bige szerint a hatóságoknak ugyanakkor valamiért nem szúr szemet ez az - állítása szerint - valószerűtlen történet. „De mi is történt, történik valójában ennek a jól ismert szereplői miatt a londoni Globe színház színdarabjai közé kívánkozó, amúgy elég satnyán kifundált történetnek a kapcsán? Pontosan arról van szó, hogy az ismert mondás nem véletlenül terjedt el: már megint a nyúl viszi a puskát." - írja a vállalkozó.

Még lopott pénzből se fektettek be ennyit

Ezután feleleveníti, hogy cégein keresztül közel 500 millió eurót fektetett be Magyarországon az elmúlt tíz évben. „Ez egy sikeres befektetési ciklus volt, új gyárakat építettünk, többé- kevésbé teljesen megújítottuk a Nitrogénműveket, amely bővítette kapacitását a legújabb technológia révén" – mondta Bige. Hozzátette: ráadásul válság alatt építettek.

Összeszámolhatja bárki, hogy ki fektetett be ebben az országban az elmúlt tíz év alatt közel 500 millió eurót

– írja a milliárdos.

Mint fogalmazott, még a „lopott pénzből” sem fektettek be ennyit.

Ez utóbbi megjegyzéssel kapcsolatban nem tisztázza, hogy kire, kikre gondolt, persze tippje bizonyára sokaknak lehet.

„Magyarországon kevés cég van, amely 2-3 milliárdtól fölfelé fektet be, de azt a külföldi céget, amely 2-3 milliárd forintot elkölt Magyarországon, úgy megéneklik, mint Odüsszeuszt, sőt még támogatást is adnak neki”

- fűzte hozzá a vállalkozó. Bige hangsúlyozza, hogy cégei „soha egy fillért nem kaptak sem az Európai Uniótól, sem pedig a magyar adófizetőktől. Sem az előző rendszerben, sem azóta. Nem kaptak, de nem is tartottak rá igényt."

Ebből a pénzből csak azoknak adnak, akik eléggé lojálisak a hatalom iránt

– fogalmazott Bige László. Egy illetékes miniszter meg is mondta neki – emlékezett vissza –, hogy ne is kérjenek támogatást, mert nekik nem jár. A beruházásokat így saját pénzükből és kötvényeik kibocsátásából fedezték - tette hozzá.

Megfenyegették

Bige azt írja, ellenfelei minden eszközt bevetnek ellene, még meg is fenyegették, hogy ha nem megy el Magyarországról, börtönbe fogják csukni. Közvetlenül két üzenetet is kapott erről, olyan szintről, hogy a fenyegetőzést komolyan is lehetett venni, ráadásul „kicsi példát mutattak is belőle”, de teljesen ok nélkül. Bige László ezt „köztörvényes bűnözésnek” tartja.

Majd ismét rátér a mostani vesztegetési ügyre. Megjegyzi, hogy szerinte az már tényleg túlzásnak tűnik, hogy „vettek egy gazembert is”, aki személy szerint feljelentette őt. „Egy olyan cégnek az egykori vezetőjéről, XY-ról (itt is megemlíti egy vállalkozó nevét - a szerk.) van ugyanis szó, aki 2010-ben fizetésképtelenné vált és a vagyonát már jó tíz éve felszámoltatták, így azt el is veszítette. Ma is sok milliárd forinttal tartozik magánembereknek és cégeknek. Többek között a Bige Holding Csoportnak is tartozik, körülbelül 400 millióval. Megfizette ugyan a tartozását, de a csődbiztos ennyit visszakövetelt. Ennek az embernek a történtek alapján tíz év után eszébe jutott, hogy Bige Lászlót megvesztegette és feljelentést tett" - írja a vállalkozó.

Bige szerint az illető „bűnbánó pentito módjára, vádalkut kötve azzal tett feljelentést, hogy ő bizony annak idején, miután hivatalosan megkapta az árut, számla nélkül, feketén adott el műtrágyát. Csalt, lopott, hazudott, ebből lett fekete pénze. Ez azonban sántít, ugyanis vele anno úgynevezett letéti szerződéseket kötöttek, tehát az áru a Nitrogénműveké volt, azt el sem adhatta, mert akkor lecsukták volna, hiszen a leltározás akkoriban is rendszeres volt."

Bige azt írja, korábban egy bírósági per és végrehajtás során a megnevezett személy Bige felé fennálló adósságait behajtották, nem számítva a csődbiztos által követelt 400 milliót. „De sem az említett eljárások alatt, sem később, egészen eddig nem jutott eszébe ennek az embernek, hogy kétszer fizette ki a tartozását, ha vesztegetett is" - írja Bige. Az illető egyébként azt állítja, hogy tíz hónapon keresztül összesen 135 millió forintot adott neki, de úgy gondolja, fizethettek pár tízmillió forintot a feljelentőnek azért, hogy az ügyben „elvállalja a bűnbánó pentito szerepét".

Dilettáns, amatőr, semmirekellő emberek

Bige László ugyanakkor nem igazán érti, neki mi köze van ahhoz, hogy valaki a tőlük hivatalosan megvett árut számla nélkül adta el. Ennek nincs semmi más értelme, minthogy zaklassák, meghurcolják – tette hozzá. Mint mondta, ezt ő nem is veszi komolyan, teljesen, bugyuta, alaptalan támadásról van szó személye ellen. Ebből a történetből is kiviláglik, hogy minden fronton próbálkoznak, de semmi eséllyel, mert „ezek igazán dilettáns, amatőr, semmirekellő emberek” – fogalmazott Bige.

Eléggé aggályosnak tartja, hogy valaki tíz év után bejelenti, hogy állítólag valakit megvesztegetett, vádalkut köt és ezután bárkire büntetlenül mondhat bármit, más kérdés, hogy az állításait nem tudja bizonyítani. Emlékeztetett arra, hogy abban az időben, amikor az állítólagos vesztegetés a feljelentés szerint történt volna, ő milliárdos nagyságrendű osztalékot vett fel, de nemcsak akkor, hanem előtte is és utána is.

A cégcsoportját ért támadások kapcsán Bige László elmondta: nem véletlenül döntöttek úgy, hogy a Nitrogénművek Zrt. részéről 7 éves kötvényt bocsátanak ki, mert tudta, hogy támadások érik majd őket. Ellenfelei a kötvénykibocsátást is azért akarták megakadályozni, mert abban bíztak, hogy megszerezhetik a péti gyárukat abban az esetben, ha megszüntetik a finanszírozásukat.

Az állami szerveket is bevonták

Nagy erőfeszítéseket tettek, hogy ártsanak nekünk, velünk szemben szisztematikusan és kifejezetten az állami szervek – rendőrség, katasztrófavédelem, ügyészség, versenyhivatal – bevonásával elkövetnek mindent, hogy tönkretegyenek, de ez nem fog sikerülni

– mondta Bige László. A támadások kereszttüzében álló milliárdos szerint nyilvánvaló, hogy ki csinálja ezt. Csányi Sándort már többször megnevezte, mint aki a háttérből mozgatja a szálakat.

Bige László szerint a vesztegetéses ügy mögött sincs más, mint Csányi Sándor ámokfutása. Bige László azt is nyilvánvalónak tartja, hogy politikai hozzájárulás nélkül ezt nem lehetne megtenni.

Ugyanakkor nem hiszi, hogy ez lehetséges vagy elfogadható lenne egy olyan országban, amely a jogállamiság elvei szerint működik – fogalmazott.

Bige szerint mindenesetre „az állam most olyan látványosan, jól szervezetten és úgy bántja őt, mintha a magyar Gazdaságvédelmi Akcióterv része lenne a magyar gazdaság egyik csúcsszereplőjének a tönkretétele, ezzel együtt bagóért való megszerzése, hatalomhoz közeli kezekbe játszása. Barátokhoz, ahogy mondani szokás. Nincs új a nap alatt." - zárul a közlemény.