Nagyobb hatalmat kap a fogyasztóvédelem

2020.05.13. 13:10

Megerősítené a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit egy frissen benyújtott törvényjavaslat. A Semjén Zsolt által jegyzett módosító többek között meghatározza az ellátási lánc fogalmát, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ne csak a fogyasztóval közvetlenül szerződéses kapcsolatban lévő kiskereskedőt ellenőrizhesse, hanem pl.: nagykereskedőnél, raktár üzemeltetőjénél, beszállítónál is végezhessen ellenőrzést.

A módosításra az indoklás szerint azért van szükség, mert problémát jelent, hogy most a fogyasztóvédelmi hatóság kizárólag olyan üzletben, webáruházban, applikációban végez ellenőrzéseket, ahol a fogyasztó vásárol vagy szolgáltatást vesz igénybe. Előfordul ugyan, hogy a gazdálkodó szervezet megtagadja a fogyasztóvédelmi hatóság belépését, de ilyenkor a fogyasztóvédelmi hatóság legalább kérheti a rendőrség közreműködését. Más a helyzet olyan helyiségekkel, ahol az árut gyártják, raktározzák, ide jelen szabályok szerint a fogyasztóvédelmi hatóság még más, erre egyébként jogosult szervek pl.: NAV, NÉBIH kíséretében sem léphet be. 

A jogszabályt azért változtatnák meg, mert a gyakorlatban ez gondot okoz. Például ha egy cég azt állítja, hogy 10 ezer termék van nála raktáron, akkor erről csak nyilatkoztatni tudja a fogyasztóvédelem, de a valóságáról személyesen nem tud meggyőződni. Ez különösen azért lehet érdekes, mert pl. a black friday és hasonló akciók esetében a szabályok csak akkor teszik lehetővé a leárazás reklámozást, ha a termékből egy adott mennyiség legalább rendelkezésre áll (főszabály szerint az akciós időszakban a kereskedőnek biztosítania kell a várható igénynek megfelelő készletet); ha valaki meghirdeti, hogy most csak 20 ezer forint az eredeti áron 100 ezer forintos tévé, de közben a tévéből csak 2 darab van raktáron, azért elvileg büntethet a fogyasztóvédelem.

Csakhogy a fentiekre tekintettel eddig ezt nehéz volt ellenőrizni. (Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, mit tehet majd a fogyasztóvédelem, ha egy eladó arra hivatkozik, külföldön van a raktára.) Ha a javaslatot megszavazza a parlament, akkor az értékesítésre szánt áru tárolására vagy gyártására szolgáló helyiségbe így különösen raktárba bemehet majd a fogyasztóvédelem.

A módosító értelmében ha kiemelten súlyos közérdekről van szó, akkor lehetővé kell tenni a fogyasztóvédelmi hatóság számára az ügyész előzetes engedélyével, hogy a helyszíni szemlét a lezárt terület, épület, helyiség felnyitásával, az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is megtarthassa. A fogyasztóvédelmi hatóság  az ügyészség engedélyével akkor is ellenőrizhet, ha a lezárt terület lakás céljára szolgál. Ilyen lehet a gyakorlatban, hogy egy vállalkozás vezetője a magánlakásában, garázsában állít elő, raktároz problémás terméket vagy az adott ingatlan sem a vállalkozás, sem pedig a gazdasági társaság valamely tagjának, ügyvezetőjének nem áll tulajdonában.