A koronavírus adott lökést félmillió illegális bevándorló helyzetének rendezéséhez

GettyImages-1224557011
2020.05.13. 15:35
Az olasz kormánypártok közötti hosszú viták után megszületett a megállapodás 600 ezer, az országba illegálisan érkezett bevándorló letelepítéséről.

Az MTI által szerdán hosszasan ismertetett megállapodás a mintegy hatszázezer, eddig tartózkodási engedély nélkül az olasz mezőgazdaságban dolgozó, vagy házi munkát végző bevándorló helyzetének jogi rendezését tartalmazza, de nem terjed ki a járványhelyzet miatt Olaszországból távozott bevándorlókra. A kérelmek benyújtásának, elbírálásának, ütemezésének a részletei még nem ismertek, azonban a mezőgazdaságnak égető szüksége van a betakarításoknál alkalmazott munkásokra.

Az 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag részeként elfogadott intézkedést kezdeményező Teresa Bellanova agrárminiszter nyilatkozata szerint

  • hat hónapos, meghosszabbítható tartózkodási engedélyben részesülhetnek a korábban vagy jelenleg is az agrárszektorban dolgozó – többségében afrikai és ázsiai származású – migránsok,
  • a tartózkodással együtt biztosítják számukra az egészségügyi és társadalombiztosítást is,
  • az olasz családoknál dolgozó, sokszor kelet-európai idősgondozók, bejárónők vagy a háztartási személyzet más tagjainak esetében a tartózkodási engedély a munkaadóval kötött szerződés teljes időtartamát, vagyis akár több évet is fedhet.

Az eddig tartózkodási és munkavállalási engedély nélkül Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezésének szabályait Teresa Bellanova a kormánypárt Élő Olaszország (IV) politikusa, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint a baloldali Demokrata Párt (PD) színeit képviselő Giuseppe Provenzano, a délolasz régiók fejlesztéséért felelős miniszter dolgozta ki. A terv azonban komoly koalíciós vitát váltott ki, mivel a másik kormánypárt, a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenezte az illegális migránsok "tömeges és teljes" letelepítését. Azonban elemzők szerint a vita inkább az Öt Csillag önálló identitásának hangsúlyozását szolgálta, a pártnak soha nem állt szándékában lesöpörni a tervezetet.

A megállapodás beterjesztői szerint

a bevándorlók alkalmazása a járványhelyzetben több százezer idénymunkás nélkül maradt mezőgazdaságot, a termés megmentését segíti.

Az olasz kormány reményei szerint az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, a feketemunka csökkenésével bevételhez jutnak a nyugdíjintézetek, és ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járvány idején. Teresa Bellanova parlamenti felszólalásában "milliósra" tette az olasz családoknál eddig törvénytelenül foglalkoztatott dolgozó idősgondozók, bébiszitterek, takarítók számát. Sokan közülük a járványban elveszítették bevételüket, és nem tudták elhagyni Olaszországot, tartózkodási engedéllyel állami segélyben részesülhetnek.

Az olasz sajtóban megjelent számítások szerint 500-600 ezer bevándorló kaphat így tartózkodási engedélyt; ebből 200 ezren a mezőgazdaságban, és több mint 400 ezren a kereskedelemben, vendéglátásban, (a járvány miatt különösen nagy pofont kapó) idegenforgalomban dolgoznak.

A jobboldali ellenzéket vezető Liga párt természetesen hevesen tiltakozott a lépé ellen; szenátora, Stefano Candiani a vita során feltette a régi slágert, miszerint

A kormány üzenete egyértelmű: az illegális migránsok fontosabbak az olaszoknál és a szabályosan Olaszországban élő bevándorlóknál is.

(Borítókép: Bevándorló dolgozik egy fóliasátorban Olaszországban 2020. május 13-án. Fotó: Francesco Pecoraro / Getty Images Hungary)