A Fehér Ház fokozza a nyomást a Huaweire

2020.05.15. 18:28

Fokozza a nyomást az amerikai kormány a Huaweire, újabb jelzéseként az amerikai-kínai feszültségek emelkedésének, írta az MTI. Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte,

megváltoztatja az exportszabályozást, hogy blokkolni tudja a Huaweit amerikai szoftverek és technológiák alkalmazásával gyártott félvezetők beszerzésében.

Az új szabály alapján minden külföldi vállalatnak speciális engedélyt kell majd kérnie az amerikai kormánytól, ha a kínai vállalatnak amerikai szoftverek és technológiák közvetlen felhasználásával készített félvezetőket vagy egyéb termékeket akar eladni.

Válaszul Kína azonnal jelezte, hogy kész olyan amerikai nagyvállalatokat feltenni a "megbízhatatlan entitások listájára" és vizsgálatot indítani ellenük, mint az Apple, a Cisco Systems és a Qualcomm.

Erre a listára olyan külföldi vállalatok, szervezetek és személyek kerülnek, amelyeket Peking megbízhatatlannak tart, mert szerinte kárt okoztak kínai vállalatoknak. Emellett felfüggeszthetik a Boeing amerikai repülőgépgyártótól való vásárlásokat is.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleményében azzal vádolta a Huaweit, hogy még mindig használ amerikai szoftvereket és technológiákat saját félvezetőinek tervezésében, külföldi vállalatok felvásárlásával olyan gyakorlatot folytatva, amely aláássa az amerikai nemzetbiztonsági célokat és exportellenőrzési szabályokat.

A Huawei áll az Egyesült Államok és a Kína közötti, a globális technológiai dominanciáért vívott küzdelem középpontjában. A kínai óriásvállalat a világ második legnagyobb okostelefongyártója, a félvezetőkre a telefonok és a távközlési berendezések gyártásában van szüksége.

Az Egyesült Államok állítása szerint a Huawei távközlési berendezései kémkedésre adnak lehetőséget a kínai hatóságoknak. Az amerikai kormányzat - felemás eredményekkel - arra ösztökéli kulcsfontosságú szövetségeseit szerte a világban, hogy hozzá hasonlóan zárják ki a Huaweit az 5G telekommunikációs rendszer fejlesztéseiből.

Az Egyesült Államok hivatalosan is megvádolta a Huaweit azzal, hogy közel két évtizeden keresztül amerikai kereskedelmi titkokat lopott el. Az igazságügyi minisztérium pénzügyi csalás elkövetésével és az Iránt sújtó amerikai szankciók megsértésével is vádolja a kínai vállalatot. A washingtoni kereskedelmi minisztérium külön közleményben tudatta, hogy utolsó alkalommal meghosszabbítja 90 napra a Huawei Technologies amerikai exportengedélyét.

Ez elsősorban azokat az amerikai vállalatokat érinti, amelyek az Egyesült Államok távol eső, kietlen részein biztosítanak kábel nélküli szolgáltatásokat a Huawei által gyártott berendezések révén. A következő három hónapban megoldást kell találniuk arra, hogy ezeket a berendezéseket mások által gyártott eszközökkel pótolják. Az amerikai kereskedelmi minisztérium tavaly májusban tette fel a Huaweit és leányvállalatait arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek.

Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől. Ezt megelőzően Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. A rendelet nem nevesített egyetlen országot vagy vállalatot sem, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a Huawei a célpont.