Az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy alapjövedelmet érintő polgári kezdeményezést

2020.05.15. 18:38

Az Európai Bizottság bejelentette pénteken, hogy nyilvántartásba veszi a feltétel nélkül járó alapjövedelem bevezetését, valamint a szerzői jogok által védett tartalmak könnyebb internetes megosztásának lehetőségét célzó európai polgári kezdeményezést.

A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése az Európai Unió (EU) egészében elnevezésű kezdeményezés

arra irányul, hogy az EU teljes területén vezessenek be feltétel nélküli alapjövedelmet a gazdaságpolitika keretében.

A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot a feltétel nélküli alapjövedelem egész Unióra kiterjedő bevezetésére, ami csökkentené a regionális egyenlőtlenségeket. Véleményük szerint továbbá ez mindenki számára biztosítaná az anyagi biztonságot és társadalomban való részvétel lehetőségét.

A Megosztás szabadsága elnevezésű kezdeményezés célja pedig, hogy legalizálja a szerzői és az úgynevezett szomszédos jogok által védett műveket és egyéb anyagokat tartalmazó fájlok digitális hálózatokon keresztüli megosztását.

A kezdeményezők leszögezték, a megosztás kizárólag személyes felhasználás és nonprofit célból történhet. A jogszabályra annak érdekében van szükség, hogy egyensúly alakuljon ki a szerzők és más jogosultak jogai, valamint a tudományhoz és a kultúrához való egyetemes jog között - közölték.

Az Európai Bizottság jogi szempontból mindkét kezdeményezést elfogadhatónak ítélte, ezért a nyilvántartásba vételük mellett döntött.

A pénteki regisztrációt követően a szervezők hat hónapon belül megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre.

Ha az egyes kezdeményezések egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kapnak legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak hat hónapon belül reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben indokolnia kell.  • Tippek
  • Lakáshitel