Nem most tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagokat

2020.05.19. 20:37 Módosítva: 2020.05.19. 21:14

Visszavonta a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, amely az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szólt– szúrta ki a hvg.hu.

Az Országgyűlésnek egy hete benyújtott törvénytervezet pedig azon a februárban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterven alapult, amely már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyag eszközök (például szívószálak, evőeszközök, fülpiszkálók és lufipálcák) forgalomba hozatalának betiltását.

Miközben az Orbán-kormány igyekszik megtorpedózni a klímaváltozás hatásai ellen fellépő európai zöld megállapodást, a másik uniós környezetvédelmi csapásvonalon a most visszavont javaslat szerint az uniós előírásban javasoltnál is előbb cselekedhetett volna. 

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, hogy az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban való betiltásáról még januárban döntött.

Gulyás szerint emögött állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, amelyeket a kormány is tud támogatni, de erre az európai uniós irányelv is kötelezte a kormányt.

A visszavont jogszabálytervezet parlamenti adatlapján csak annyi látszik, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig május 19-én, kedden történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett visszavonásban pedig ez áll:

Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.

Ahogy azzal az Index már részletesen foglalkozott, nem a műanyaggal van baj általában, hanem az egyszer használatos, eldobható műanyag termékekkel. Ezek azok, amelyek a csatornákba és vizekbe kerülve előbb-utóbb a tengerekben, rosszabb esetben a tengeri élőlények gyomrában végzik. Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy sokat idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.