Legalább 10 százalékos visszaesésre számít a német iparkamara

2020.05.19. 12:26

A német kereskedelmi és iparkamarák szervezete a kormány által jelzettnél nagyobb, legalább tízszázalékos GDP-csökkenésre számít az idén Németországban – írja az MTI. „Felméréseink eredménye alapján a bruttó hazai termék két számjegyű százalékos csökkenéséből kell hogy kiinduljunk” – jelentette ki kedden a DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) elnöke Eric Schweitzer videókonferencián.

A német kormány a járványellenes korlátozó intézkedések miatt az idén 6,3 százalékos GDP-csökkenést, 2021-ben 5 százalékos növekedést vár.

A DIHK a tagjai körében végzett felmérés borús kilátásokat tárt fel elsősorban a termelőiparban. A megkérdezettek háromnegyede számít a kereslet csökkenésére, 80 százalék a termelés jelentős visszaesésére.

„Amerre csak nézünk, mindenhol egy világgazdasági válság jeleivel vagyunk kénytelenek szembesülni” – fogalmazott Schweitzer, hangsúlyozva, hogy náluk minden negyedik munkahely közvetlenül exportfüggő, sőt a feldolgozóiparban minden második.

A német kormány konjunktúracsomagot állított össze a gazdaság újbóli lendületbe hozására, Schweitzer szerint azonban ez nem lesz elegendő. Különösen a kis- és középvállalatoknak lenne szükségük további segítségre, elsősorban adócsökkentések formájában.

A támogatások sok vállalatnál nem fognak kitartani az év végéig sem

– mondta Schweitzer. Sokkal nagyobb segítség lenne számukra, ha az idei veszteséget elszámolhatnák a tavalyi nyereséggel szemben, és visszaigényelhetnék a különbözetre jutó adót. Ez szerinte jobb megoldás lenne, mint a kedvezményes hitelek formájában nyújtott állami támogatás.