Furcsa jogi csapda miatt nem kaphat babavárót az OTP-nél, ha uniós állampolgár a házastársa

2020.05.23. 06:52

Olvasónk és házastársa, aki magyar ajkú szlovák állampolgár, az év elején tudta meg, hogy gyerekük lesz. El is határozták, hogy felveszik a kormány családvédelmi akciótervében meghirdetett kedvezményes "babaváró" hitelt. Mindkettőjüknek az OTP-nél van számlája, így logikusnak tűnt, hogy a banknál veszik fel a kedvezményes hitelt. El is mentek egy bankfiókba, ahol kezdetben úgy tűnt, hogy minden rendben van.

Miután átnézték az összes iratunkat (regisztrációs kártya, lakcímkártya, útlevél stb...) közölték, hogy semmi akadálya fel tudjuk venni a hitelt. Május 1.-ével lett meg a 3 éves folyamatos TB fizetési igazolásunk ezért eddig vártunk a hitelbírálati kérelem beadásával.

– írja. Még május előtt egyszer visszamentek egyeztetni a bankba, hogy biztos minden rendben legyen, ne a felvételkor kelljen kapkodni, de ekkor is úgy tűnt, hogy minden oké. Ahogy kitelt a 3 éves TB-viszony határideje (amely feltétele a kedvezményes hitelnek) elmentek, hogy lebonyolítsák a dolgot, ekkor úgy tűnt, már semmi nem állhat közéjük és a kedvezményes 10 millió forint közé. 

Minden rendben is ment míg az ügyintéző hölgy rendszerhibába nem futott, adataink felvételénél. Természetesen még soha nem találkoztak ilyen hibával ezért a központjuktól kértek segítséget. Ők tájékoztattak minket, hogy azért nem tudja felvinni Feleségem adatait, mert nincs magyar személyije.

Kiderült ugyanis, hogy rendelkezni kell magyar személyazonosító okmánnyal, ha az ember az OTP-nél szeretne felvenni hitelt. 

A babaváró kölcsön felvételéhez meg kell felelni az erről szóló rendeletben meghatározott feltételeknek, illetve a bank által előírt egyéb feltételeknek és hitelbírálati szempontoknak is. Az OTP Bank a hitelezés feltételeként előírja, hogy az ügyfél devizabelföldi legyen, azaz magyar hatóság által kiállított személyi igazolvánnyal rendelkezzen. Amennyiben az ügyfél ennek a feltételnek nem felel meg, nem jogosult a babaváró kölcsön igénylésére a banknál.

– írta kérdésünkre az OTP Bank. 

Olvasónk és házastársa rohantak is, hogy el tudják intézni még időben a dolgot, azonban két hetet kellett várniuk, ugyanis a járványhelyzet miatt csak külön időpontban volt lehetséges az ügyintézés az okmányirodában.

Azonban itt van egy újabb csavar a történetben,

az uniós személyigazolványok kölcsönösen érvényesek a tagországokban (plusz Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc), így akik ezekből az országokból jönnek, nem kapnak külön magyar személyit, ahogyan erről az okmányiroda is tájékoztatta olvasónkat:

A hazánkban szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek (EGT-tagállamok és Svájc polgárai) magyar személyazonosító igazolványra nem jogosultak, ők személyazonosságukat az anyaországban kiállított okmánnyal igazolhatják.

Így az a furcsa helyzet áll fönn, hogy ha a házaspár egyik tagja az unión kívülről érkezik, és kapott letelepedési engedélyt, és ezzel magyar személyit, akkor minden gond nélkül megfelel a kritériumoknak, 

de egy határon túli magyar nem, ez különösen problémás a szlovákiai magyarok esetén, ugyanis Szlovákia nem teszi lehetővé, hogy az állampolgárai kettős állampolgárok legyenek.