Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

2,3 százalékot zsugorodott, már az első negyedévben recesszióba került a német gazdaság

2020.05.25. 11:02 Módosítva: 2020.05.25. 11:06

Németország hazai összterméke (GDP) 2,3 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn végleges adatként.

A német GDP ennél nagyobb mértékben 2009 második negyedévében csökkent, akkor 7,9 százalékos volt éves összevetésben a visszaesés. A tavalyi utolsó negyedévhez képest 2,2 százalékkal csökkent a német GDP a január-márciusi időszakban. Ennél jelentősebb visszaesést legutóbb 2009 első negyedévében regisztráltak, akkor 4,7 százalékkal maradt el a német gazdaság teljesítménye az előző három hónapban elért szinttől.

A Destatis adatai szerint 2019 utolsó negyedévében 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előző három hónaphoz képest.

Ez az jelenti, hogy az idei első negyedévi visszaeséssel együtt a német gazdaság technikai recesszióba került.

Az idei első negyedévben a tőkeberuházások 6,9 százalékkal csökkentek, a lakossági fogyasztás 3,2 százalékkal, az export pedig 3,1 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve. Viszont szintén keddi hír, hogy a vártnál jobban javult májusban az üzleti hangulat Németországban: ifo gazdaságkutató adatai szerint a májusi hangulatindex 79,5 pontra  emelkedett az áprilisi 74,2 pontról.

Svédországból friss munkanélküliségi adat érkezett keddre. A svéd adatok extra érdekességét jelenleg az adja, hogy ott a többi európai országgal szöges ellentétben nem vezettek be szigorú korlátozó intézkedéseket. A munkanélküliek aránya a társadalomban ennek ellenére látványosan megugrott a svéd statisztikai hivatal honlapjára adatai szerint:

az április munkanélküliségi ráta 8,2 százalékra nőtt a márciusi 7,1 százalékról. Egy éve áprilisban 6,2 százalék volt a munkanélküliség.

A GDP-adatok és előrejelzések szerint sem tudják kivonni magukat a svédek a globális visszaesés hatásai alól. Nemrég közölt adatok szerint a svéd gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedéhez képest, amikor még 0,2 százalékos növekedést regisztráltak, elemzők szerint azonban jóval kedvezőtlenebbek lehetnek majd a második negyedévi adatok, a GDP komoly mínuszba kerülhet.

A svéd kormány előrejelzése szerint az idén mintegy 7 százalékkal csökken a GDP, a második negyedév lehet a leggyengébb három hónap az évben.