Közel 62 ezren jelentkeztek az állami programozóképzésre

2020.05.25. 17:32 Módosítva: 2020.05.25. 19:43

61 886 ember jelentkezett a nyolc hétig tartó állami programozóképzésre, írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kurzus május 25-én, tehát hétfőn indult. 

A tájékoztatás szerint a következőket foglalja magába:

  • a Windows operációs rendszer használatára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása;
  • hálózati alapfogalmakkal való megismerkedés;
  • a különféle fejlesztési módszertani elemek megismerése (tervezés, implementálás, tesztelés, élesbe állítás), a fejlesztésben részt vevő személyek feladatainak és felelősségi köreinek megismerése;
  • bevezetés a Git verziókövető rendszerbe (ezzel többek között a közös csoportmunkára készülnek elő a hallgatók);
  • a HTML, CSS, JavaScript alapjainak elsajátítása (ezekkel a későbbiekben weboldalakat lehet készíteni).

Amióta világossá vált, hogy a járvány súlyos gazdasági károkat fog okozni Magyarországon is, és rengeteg ember állása válik bizonytalanná, a magyar kormány az összes csatornán azt sulykolja, hogy minden embernek, aki munka nélkül marad, új munkát találnak.

A Fidesz egyik fő alapelve, hogy nem adnak segélyt, így az elképzelés nem annyira volt meglepő. 

MÉGIS AZT, HOGY AZ ÁLLAM SEGÍT AZ EMBEREKNEK ÁTKÉPEZNI MAGUKAT, ÉS FINANSZÍROZ EGY INFORMATIKUSKÉPZÉST, SOKAN MINT ÖRÖMTELI ÉS ÉLETKÉPES ELKÉPZELÉST FOGADTÁK

– főleg a másik két lehetőséget figyelembe véve, amiket felvetett Orbán Viktor a munkanélküliek elhelyezésére: 

KÖZMUNKA ÉS A HADSEREG.

Érthető módon egy menő és piacképes szakma sokaknak vonzóbb, mint a balra át vagy egy fűkaszálás, ráadásul ezek a karrierváltó informatikusképzések már bőven a járvány előtt is népszerűek voltak.

Az első bejelentés az állami informatikusképzésről április 7-én volt, aztán bő egy hónapra rá, május 11-én jelentkezett újra a témával az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), közölve, hogy az államilag támogatott informatikusképzés feltétele egy nyolchetes videótanfolyam, a tanfolyam elvégzése után az arra alkalmas jelentkezők a rendes karrierváltó képzésre mehetnek tovább.

A képzésről viszont nem sok specifikusat lehetett tudni, hiába kérdeztük a hivatalokat, például arról, hogy ki készíti a videós oktatóanyagot, és ki fogja kiértékelni az eredményeket. Mindezzel itt foglalkoztunk bővebben.

Később kiderült, hogy a szervezők annak a Training360 cégnek az oktatóvideóit használják az alapozó képzésnél, amelyik már korábban is furcsa körülmények között nyert el egy állami tendert. A tárca most azt mondja, az anyagokat számukra térítésmentesen ajánlotta fel a cég. Bár a program a honlapja szerint uniós pénzből zajlik, az ITM közleménye külön hangsúlyozza, hogy az alapozóképzéshez nem használnak fel uniós forrást.