Csődvédelmet kért Latin-Amerika legnagyobb légitársasága

2020.05.26. 10:39

Csődvédelmet kért Dél-Amerika legnagyobb légitársasága, a chilei központú Latam-csoport több cége – írja az MTI. A chilei, perui, kolumbiai és ecuadori leányvállalatok is az Egyesült Államokban kértek csődvédelmet, a brazil, argentin és paraguayi leányvállalatokat a lépés egyelőre nem érinti.

A társaság már jelezte, hogy a legnagyobb tulajdonos Cueto és Amaro családdal, illetve a résztulajdonos Qatar Airwaysszel már megállapodtak egy 900 millió dollár értékű tőkebevonásról, de várják a többi tulajdonos és hitelező hozzájárulását is. A cég készpénzállománya 1,3 milliárd dollár volt.

Roberto Alvo, a Latam vezérigazgatója azt mondta, a koronavírus-járvány gyakorlatilag leállította a légi közlekedést, hiába volt a cég nyereséges és egészséges szerkezetű, a leállás a Latamot is rosszul érintette. Ráadásul, ahogy a napokban írtuk, Latin-Amerikában most pörög csak fel igazán a járvány, a kontinens lehet a Covid-19 új gócpontja

A társaság üzemmenetét a lépés nem érinti, folytatódik a jegyeladás, a járatok teljesítése, a dolgozók és az alvállalkozók bérének kifizetése is. A Latam tavaly 753 millió dollár üzemi eredményt ért el 10 milliárd dollár árbevétel után, az adózott eredmény 195 millió dollár volt az egy évvel korábbi 341 millióhoz képest.