Jenő
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer biciklit és rollert semmisített meg az Uber

2020.05.28. 19:56

Az Uber eladta az elektromos biciklik és rollerek bérlésére szakosodott Jump nevű üzletágát a Lime-nak, majd több ezer feleslegessé vált biciklit és rollert semmisített meg. A járművek pusztulásáról a közösségi médiában keringő videók kiváltották a kerékpáros szervezetek haragját – írja a BBC.

Az Uber még 2018-ban hozta létre a Jumpot, méghozzá nagy reményekkel: a cég akkor azt állította, az autók helyett a biciklikre és rollerekre szeretnének a jövőben összpontosítani. Ehhez képest idén május elején bejelentették, hogy eladják az egész bizniszt a rivális rollerkölcsönző Lime-nak – kivéve az Egyesült Királyságban, mert az ügylet európai része még nem zárult le.

A megállapodás részeként az Uber 170 millió dollárt (53,5 milliárd forintot) fektet a Lime-ba, míg a Lime több tízezer kerékpárt vett át az Ubertől, a modellek szabadalmi jogaival együtt. Wayne Ting, a Lime vezérigazgató korábban azt mondta, az Uber biciklijeinek dizájnja jobban tetszik neki, ezért a jövőben több ilyen modellt fognak forgalomba állítani.

További több tízezer régebbi példány azonban nem került át a Lime-hoz, ezért az Uber úgy döntött, ezeket megsemmisíti egy észak-karolinai újrahasznosító üzemben. Erről több videó is megjelent Twitteren, például ez:

A videók láttán több jótékonysági szervezet is megjegyezte, hogy a bicikliket és rollereket esetleg oda is lehetett volna adni rászoruló közösségeknek, vagy akár tovább is értékesíthették volna azokat magánembereknek, hogy ezzel is növeljék az elektromos közlekedési eszközök elterjedtségét.

Az Uber válaszul kiadott közleménye szerint ezeket a lehetőségeket is mérlegelték, de végül azért döntöttek mégis a megsemmisítés mellett, mert a leselejtezett eszközökkel kapcsolatban minőségi és biztonsági aggályok is felmerültek, a töltésükhöz szükséges felszerelés pedig amúgy sem áll rendelkezésre kellő számban a lakosság körében.