De mi lesz, ha két babaváró-hiteles közös gyereket vállal?

2020.05.30. 10:42 Módosítva: 2020.05.30. 10:49

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében,  jelentette be Novák Katalin az  Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin a legfontosabb intézkedésekről beszámolva azt írta, hogy

a babaváró támogatás igénylésekor a mozaikcsaládoknál nem lesz feltétel az első házasság,

a diplomás gyed időszaka is beleszámít a tb-jogviszony időtartamába, a külföldről hazatérőktől minimálisan elvárt hazai tb-jogviszony-igazolás időtartama pedig 180-ról 90 napra csökken.

... újabb házasságkötés esetén a támogatott személlyel házasságot kötő személy egy másik, az 1. § (1) bekezdése szerinti kölcsön [babaváró] vonatkozásában maga is támogatott személynek minősül, akkor közös gyermekük után a törlesztés szüneteltetése, valamint a gyermekvállalási támogatás a támogatott személy és az új házastársa együttes döntésén alapuló választása szerint csak az egyik, mindkét jogosultság esetén ugyanazon kölcsön keretében érvényesíthető

– olvasható a határozatban, tehát 

ha két babaváró-hiteles közös gyereket vállal, akkor a törlesztés felfüggesztése, valamint ez elengedett tartozás, csak az egyiküknél érvényesül. 

Özvegyülés esetén akkor sem szűnik meg a kamattámogatás, ha a házaspárnak öt éven belül nem született gyermeke, ikergyermekek születésekor pedig a támogatás törlesztésének szüneteltetése 3+2 évig jár majd, vagyis az egyik gyermekre igénybe vett 3 év után a másik gyermekre is kérhető még 2 év szüneteltetés. A jelzáloghitelek csökkentését pedig olyan esetekben is igényelhetik a családok, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van .

A csok igénylésénél az Egyesült Királyságból hazaköltözőknek a méltányossági eljárás lehetősége is biztosított lesz a külföldi tb-jogviszony igazolása során. Az államtitkár szerint a kormány ezentúl is mindent megtesz azért, hogy ne legyenek anyagi akadályai a gyermekvállalásnak, és mindenki itthon alapíthasson családot, teremthessen saját otthont.  • Hírek
  • Hírek