Lukrécia
13 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

60 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot fogadott el Thaiföld

2020.05.31. 16:58

Az ország történetének eddigi legnagyobb, 60 milliárd dollár értékű gazadáságélénkítő csomagját fogadta el parlament Thaiföldön. 

A mentőcsomagból nagyjából 17,3 milliárd dollárnak megfelelő összeg jut majd a mezőgazdaságnak, és az olyan munkaköröket is támogatnák, mint például az utcai árusok,  masszőrök vagy a vendéglátásban dolgozók, akiknek gyakorlatilag  teljesen megszűnt a bevételük. A pénzből szeretnék a vásárlóerőt növelni, a piacot stabilizálni, és 1,4 milliárd dollárt különítenek el az egészségügyi készenléti helyzetre, valamint kedvezményes kölcsönöket biztosítanának a vállalkozásoknak. 

Az ellenzék a pénz elosztásának átláthatatlanságát kritizálta, de nem szavaztak a mentőcsomag ellen, inkább tartózkodtak. Thaiföldön a vírus terjedése lelassult, vasárnap négy új esetet regisztráltak, mindegyiket külföldről érkező embereknél mutatták ki.  

A turizmusra támaszkodó ország gazdaságát súlyosan érintette a nemzetközi utazás szünetelése, több mint 20 millióan regisztráltak már a kormány egyszeri, nagyjából 150 dolláros segélyére. Az előzetes becslések szerint Thaiföldön 6-7 százalékos gazdasági visszaesésre lehet majd számítani idén.