Matolcsy szerint Magyarországon nincs válság, nem kell uniós hitel

2020.06.02. 13:57 Módosítva: 2020.06.02. 14:28

Matolcsy György jegybankelnök megint megosztotta véleményét a dolgok menetéről a Növekedés.hu-n, ahol rendszeresen publikál véleménycikkeket egy, az MNB által támogatott rovatban. Ezúttal a következő megállapításokat tette:

  • „Baljós belegondolni, hogy a mai kihívásokra milyen válaszokat adhatnánk, ha nem nyertük volna meg a 2010-2019 közötti évtizedet.”
  • „De megnyertük, ezért jó eséllyel vágunk bele a jelenlegi összetett /vírus, félelem, zárás, visszaeső ágazatok, munkahelyvesztés/ kihívás kezelésébe is.”
  • „Mai nehézségeink nem állnak össze rendszerszerű válsággá. Nem válságot, hanem egymástól elkülöníthető bajokat kell kezelni. Ma nem a rendszer válságával vagy válságok rendszerével van dolgunk, hanem célzott eszközökkel megoldható nehézségekkel.”
  • „Beárazva a kormány és az MNB célzott eszközeit, már 2020-ra is egy szerényen bővülő magyar gazdaságot várhatunk.”
  • „Semmilyen körülmények között sem szabad újabb nemzetközi, ezen belül uniós hitelfelvétellel kezelni a mai kihívásokat.”
  • „Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de ezek többségét még ebben az évben vissza lehet építeni.”

Ezek közül az uniós hitelről és külső adósságokról szóló rész duplán is érdekes, ugyanis Orbán Viktor nemrég felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy aláírja a Magyarország számára is ideiglenes támogatást nyújtó közös uniós eszköz létrehozásáról szóló önkéntes garanciavállalási megállapodást

Másrészről azért is, mert bár a magyar kormány sokáig valóban kerülte az olcsóbb, de a külföld felé eladósító devizakötvény-kibocsátásokat, nemrég mégis éltek vele. A koronavírus nyomán aztán akadozott itthon az elsősorban a lakosságra hagyatkozó önfinanszírozás, és a magasabb hiány finanszírozási igénye is megnőtt. Ekkor hirtelen bejelentettük, hogy 2020-ban újra 4 milliárd euróért megyünk ki a nemzetközi piacra. 

A jegybanknál egyébként nemrég történt egy jelentős személyi változás, távozott a pozíciójából Nagy Márton alelnök.