Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Úgy elterjedt a koronavírus a sziléziai szénbányákban, hogy leállították a kitermelést

2020.06.08. 12:00 Módosítva: 2020.06.08. 12:26

Leállítják a kitermelést tizenkét sziléziai szénbányában a koronavírus-fertőzés terjedése miatt – közölte Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes hétfőn.

Az MTI beszámolója szerint a munkaleállítás a legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG tíz üzemét, valamint a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) két bányáját érinti. A sziléziai járványgóc májusi kialakulása miatt elrendelték a bányászok általános szűrését. Sasin a tesztelés szükségességét hétfőn azzal magyarázta, hogy a föld mélyén történő szénkitermelési folyamat jellege miatt nem bizonyultak elég hatékonynak a bányákban alkalmazott egészségügyi szabályok.

Az egészségügyi miniszter, Lukasz Szumowski közölte: a bányászoknál eddig több mint 50 ezer vírustesztet végeztek. Hangsúlyozta: Sziléziában a zárt körű járványgócon kívül az új fertőzések hasonlóan alacsony szinten jelentkeznek, mint az ország többi részében.

Lengyelországban hétfő reggel 12 171 volt az aktív fertőzöttek száma. A betegek közül 12 998-en felgyógyultak, 1611 ember elhunyt. A hétvégén rekordmagas volt az újonnan kimutatott fertőzések száma: szombaton 576, vasárnap 575 új esetet regisztráltak, ebből összesen 676-ot a Sziléziai vajdaságban, ahol mindegyik pozitívan tesztelt személy bányász volt. A fertőzött bányászok 95 százaléka tünetmentes.