22 ezer embert bocsát el a Lufthansa

2020.06.11. 14:45

A világ egyik legnagyobb légitársasága, a német Lufthansa 22 ezer ember elbocsátását tervezi a koronavírus-járvány okozta visszaesés miatt, írja a BBC.

A vállalat lassú kilábalásra számít, és úgy számol, hogy még a krízis elmúltával is száz géppel kevesebbre lesz szüksége. Az elképzeléseik szerint az elbocsátások fele Németországban lesz. Június 22-ig szeretnének megállapodni a szakszervezetekkel.

A légitársaság több mint 135 ezer embert foglalkoztat világszerte. Ezeknek körülbelül fele Németországban van. „Jelentős leépítés nélkül elveszítjük a gyorsabb kilábalás lehetőségét, és azt kockáztatjuk, hogy a Lufthansa nagyon legyengülve jön ki a válságból” – mondta Michael Niggemann, a cég munkaügyi igazgatója.

A múlt hónapban a Lufthansa 9 milliárd eurós (nagyjából 3 ezer milliárd forint) értékű mentőcsomagról állapodott meg a német kormánnyal, hogy megmeneküljön az összeomlástól. Ennek értelmében a német állam 20 százalékos részesedést szerez a cégben, amelytől aztán a tervek szerint 2023-ig megválik majd.

Más légitársaságok is hasonló intézkedéseket hajtanak végre:

  • a British Airways a 45 ezerből 12 ezer alkalmazottjától válna meg;
  • a Ryanair a munkavállalói 15 százalékát, 3 ezer embert bocsátana el;
  • az EasyJet 4500 embert rúgna ki, ez az alkalmazottainak 30 százaléka;
  • a Virgin Atlantic pedig 10 ezerből 3 ezer embernek szüntetné meg a munkaviszonyát.

Lassú kilábalás

A Lufthansa szerint a légi közlekedésben 2023-ig tart a válság. Az MTI összefoglalója szerint a cég a január–márciusi időszakban 21,8 millió utast szállított, ami 26,1 százalékos csökkenés éves összevetésben. A teherszállítási üzletág teljesítménye 15 százalékkal csökkent.

A második negyedévben a világjárvány elmélyülésével a több légitársaságot összefogó vállalatcsoport válsága is egyre súlyosabb lett.

Adataik szerint az utasok száma áprilisban 98,1 százalékkal csökkent márciushoz képest. A kereslet zuhanására a kínálat 96 százalékos csökkentésével reagáltak.

A 135 ezer dolgozó közül 87 ezret rövidített munkaidőre állítottak át. A 763 repülőgépből álló flottából 700-at ideiglenesen kivontak a forgalomból.

A kínálatot fokozatosan bővítik, a járvány előtt tervezett menetrendhez viszonyítva szeptemberben már a tengerentúli célállomások 70 százalékára és a kontinensen belüli célállomások 90 százalékára indítanak járatokat. Azonban a 700 leállított repülő közül 2021-ben is parkol még 300, 2022-ben pedig 200 gép áll majd a parkolópályákon. A válság 2023-ban érhet véget, de 100 gépet végleg ki kell vonni a forgalomból.

A csoporthoz a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines diszkont légitársaság tartozik. Valamennyi vállalatnál átalakítási, költségcsökkentési programokat indítanak.

A csoport légitársaságai tavaly 145 millió utast szállítottak, ami 2,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Lufthansa Group így az ágazat második legnagyobb szereplője volt a Ryanair ír diszkont légitársaság után, amelynek 152 millió utasa volt 2019-ben.