Tüttő: Arcpirító, amit a kukaholding csinál, hétfőn 0 Ft lesz az FKF számláján

2020.06.12. 13:04 Módosítva: 2020.06.12. 16:21

Arcpirító, amit a nemzeti kukaholding csinál

– kezdi pénteki Facebook-bejegyzését Tüttő Kata, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese. 

„Az FKF hétről hétre elviszi a szemetet, járványidőszakban is folyamatos volt a hulladékszállítás, a budapestiek meg rendesen fizetik a szemétdíjat. Mégis az idén január óta (most június van) befizetett szemétdíjból egy forint nem jutott a szolgáltatást végző FKF-hez” – folytatja.

Tüttő szerint ott tart az ügy, hogy „hétfőn 0 Ft lesz a cég számláján, miközben bért kellene fizetni, üzemanyagot venni... Ha mi budapestiek fizetünk, márpedig fizetünk a szemétszállításért a kukaholdingnak, akkor miért nem kapja meg a pénzt az, aki a munkát elvégzi? Hol van a pénzünk?” - teszi fel a kérdést.

A főpolgármester-helyettes szerint a pénz „valahol elsikkadt a nemzeti kukaholdingnak csúfolt fekete lyukban”. Bejegyzése végén hozzáteszi még azt, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a tavalyi évre is tartozik 3,6 milliárd forinttal a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF Nonprofit Zrt.).

Tüttő azt írja, a „11 milliárdos kormányzati propagandakeret kevés lesz arra, hogy megmagyarázzák, miért Soros a hibás azért, mert leáll a szemétszállítás Budapesten. Majd ha megtelnek a kukák, lehet vinni a Kossuth térre a szemetet a befizetett szemétdíjcsekkekkel” – zárul a bejegyzés.

Rejtő Jenőt idéző abszurditás

Megkerestük az FKF Zrt-t, kérdéseinkre Mártha Imre, a cég felügyelő bizottságának elnöke válaszolt. Megerősítette, hogy az idei díjakból a mai napig egyetlen fillért sem kapott az FKF a kukaholdingtól. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében hangsúlyozta, hogy nem állami támogatásról van szó, hanem a budapesti emberek által befizetett szemétdíjakról: „már lassan a májusit is befizette minden tisztességes budapesti, de mi ebből még egy fillért nem láttunk."

Ez nyilván egy pénzügyi tragédia, az elmúlt időszakban háromezer kolléga dolgozott azon, hogy a pandémia idején minden rendben menjen, mégsem jött pénz.

- mondta Mártha, hozzátéve, hogy a kukaholdingnak azért van lehetősége erre, mert a „gumijogszabályok" nagy mozgásteret adnak az egyébként szerinte semmilyen érdemi tevékenységet nem végző cégnek. Azt mondja, a kukaholding mondvacsinált, Rejtő Jenőt idéző abszurd hiánypótlásokkal húzza az időt.

Legutóbb például azt kérték, hogy küldjük el nekik az FKF összes főkönyvi kartonját. Ez körülbelül 80 ezer kartont jelent, ezt szinte fizikai képtelenség átküldeni, arról nem is beszélve, hogy teljesen érthetetlen, hogy mi szükségük van erre, tavaly sem kérték, értetlenül állunk a dolog előtt

- mondta Mártha, aki fontosnak tartja, hogy Gulyás Gergely korábbi levelében arról volt szó, hogy jogosak az FKF igényei, és meg fogják kapni a tavalyi évre vonatkozó nagyjából 14 milliárd forint tartozást. De ebből még 3,6 milliárd nincs kifizetve, nem beszélve az idénre vonatkozó csaknem 10 milliárdos összegről - teszi hozzá.

Mártha Imre szerint a fideszes önkormányzatok is ugyanezzel a problémával szembesülnek a kukaholding tevékenységével kapcsolatban, de ők valószínűleg nem akarnak beszélni róla. Jövőhétre valóban elfogy az FKF pénze, nem tudják mi lesz utána, háromezer embernek kell fizetést adniuk, üzemanyagot kell vásárolniuk, és a költségvetésbe is rengeteg díjat és közterhet kell befizetniük (tavaly például 8 milliárdot fizettek az államkasszába) - mondja.

Minden a hatályos jogszabályok szerint

Az üggyel kapcsolatban küldtünk kérdést a kukaholdingért felelős Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatalának is, de hivatalosan a kukaholdingtól, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-től érkezett válasz, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) 2020-ban – ahogyan 2019-ben is - a hatályos jogszabályok szerint számol el az FKF Nonprofit Zrt.-vel. Az NHKV Zrt. - mind 2019-re, mind 2020-ra vonatkozóan - minden, a jogszabály szerint járó, kiszámlázott díjat megfizetett az FKF Nonprofit Zrt. részére, hátraléka nincs.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy az FKF Nonprofit Zrt. 2020-ban nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatást és a mai napig nem állította ki számláját az első negyedéves díjról, így pénzügyi teljesítés sem történhetett.

Korábban megírtuk, hogy elszámolási vita zajlik az Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. és a kukaholding, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. között. 

Itt pedig arról írtunk, hogy jobban kellene ösztönözni a megfelelő újrahasznosítási és hulladékégetési folyamatokat, megállítani a pazarló és balesetveszélyes kukaürítést, lebuktatni a potyautasokat, megszüntetni a zsebbe fizetést, javítani az átláthatóságot és az informatikai rendszereket.