Nem áll le a szemétszállítás Budapesten, kapott pénzt a kukaholdingtól az FKF

2020.06.16. 18:55 Módosítva: 2020.06.16. 19:05

Az utolsó pillanatban mégis kapott pénzt az állami kukaholdingtól a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), így nem áll le a szemétszállítás Budapesten, hangzott lel az RTL Klub Híradójában. Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke azt mondta: kedden reggel még nulla forint volt a számlájukon, és nem világos, hogy miért most és miért ennyi pénzt kaptak. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azt közölte: azért csak most utaltak, mert a FKF nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatást és csak múlt hét pénteken küldte el nekik a számlát az első negyedéves díjról.

Nemrég Tüttő Kata, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese tiltakozott amiatt, hogy az FKF hétről hétre elvitte a szemetet, a járványidőszakban is folyamatos volt a hulladékszállítás, a budapestiek rendesen fizetik a szemétdíjat, idén január óta azonban a befizetett szemétdíjból egy forint nem jutott a szolgáltatást végző FKF-hez az állami kukaholdingtól. Tüttő szerint a pénz „valahol elsikkadt a nemzeti kukaholdingnak csúfolt fekete lyukban”.  

A hulladékgazdálkodási szektort 2011-ben államosították. Azóta csak önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek végezhetik a lakossági hulladékgyűjtést. A rezsicsökkentés miatt az önkormányzati cégek által beszedhető díjakat befagyasztották, miközben a terheiket (pl. hulladéklerakási díj) növelték. Emiatt többségük alulfinanszírozottá vált, nem tudta felújítani amortizálódó eszközeit. A lakossági díjak beszedését is elvették a cégektől, ezt 2016 óta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., azaz az állami kukaholding végzi.

A központi kukaholdingnak kellene a beszedett pénzből visszaosztani nekik a szolgáltatási díjat, de ezt gyakran késedelmesen teszi meg. A cég több tízmilliárd forinttal tartozik a szemétszállító cégeknek. 

Korábban Gulyás Gergely elismerte, hogy jogosak az FKF igényei, és meg fogják kapni a tavalyi évre vonatkozó nagyjából 14 milliárd forint tartozást. Ebből még 3,6 milliárd nincs kifizetve, nem beszélve az idénre vonatkozó csaknem 10 milliárdos összegről. Az NHKV korábban azt közölte: a jogszabályok szerint számolt és számol el, minden 2019-re és 2020-ra kiszámlázott díjat megfizetett az FKF-nek, amely azonban nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatást. Az RTL Klubnak most az írták: a FKF csak múlt hét pénteken küldte el nekik a számlát az első negyedéves díjról, a pénz átutalásáról hétfőn intézkedtek is. 

Az állami díjbeszedő cég most 4,9 milliárd forintot utalt át. Mártha Imre az RTL Klubnak azt mondta: ez a rendszer így kiszámíthatatlan. Ők azt a pénzt szeretnék megkapni, amit a fővárosiak befizettek a kukaholdingnak.  

A jövő évi költségvetés  tervezetéből az derül ki, hogy 2021-ben minden eddiginél többel, 50 milliárd forinttal kell kipótolni a nemzeti kukaholding gazdálkodását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla