Őrizetbe vették a Széchenyi Bank egykori vezetőit

2020.06.17. 11:57
Az Index értesülése szerint több tucat egykori vezetőt, illetve a bank környezetében dolgozó tanácsadókat lepett meg tegnap a rendőrség.

Nem volt könnyű ma délelőtt bárkit is elérni, aki valaha dolgozott a Széchenyi Kereskedelmi Bank vezetésében. Ritka az, amikor egy üzleti és részben baráti kör minden tagjának ki van kapcsolva a telefonja. Ezúttal azonban aligha véletlen egybeesésről volt szó.

Úgy tudjuk, hogy kedden – hosszas nyomozás után – egyszerre ütött rajta a rendőrség a csődbe ment bank egykori vezetőin,

illetve a bank zavaros tőkeemelésének más résztvevőin, tanácsadóin. Pontos számot nem tudunk, de akár két tucat helyszínen is lecsaphatott a rendőrség, és ahogy az érintettek hozzátartozói elmesélték másoknak, házkutatást tartottak, iratokat foglaltak le, és az érintetteket bevitték.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank bukása nagy visszhangot váltott ki,

  • egyrészt, mert az állam adófizetői pénzből tőkét is emelt a bankban korábban;
  • másrészt, mert előtte hosszú évekig nem volt bankcsőd Magyarországon (utána sajnos beindult a gőzhenger, például a buda-cashes bankok sorozatbukásával). 

A történet legvége is legalább hat évre nyúlik vissza. 2014. december 5-én a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a bank tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását. A kisbank ekkor már egy ideje a csőd felé tartott, és a volt vezetők felelőssége már akkor felmerült.

Például súlyos személyi bírságokat kaptak a Magyar Nemzeti Banktól, és az MNB büntető feljelentést is tett a Töröcskei István üzletember, illetve az állam tulajdonában álló bank ügyében ismeretlen tettes ellen.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban nem voltak megfelelőek a folyamatok, a szabályzatok, hiányoztak bizonyos űrlapok, nem stimmeltek olykor a dátumok. Ezek voltak a kisebb súlyú mulasztások, de az is gyanús volt, hogy

a bank pénzét egyesek eleve rossz hitelekkel megdézsmálták, illetve szabálytalanul, a bank hiteleiből (némi áttételek után) született a bank tőkeemelése, amely, Münchhausen bárós megoldás, szigorúan tilos.

A szakadék felé rohanó bank megvette volna a Raiffeisent (egy euróért), így menekült volna előre, de volt olyan verzió is, hogy az akkor Varga Mihály vezette NGM veszi át (szintén jelképes összegért) a Széchenyi egészét, de Töröcskei István végül elállt az üzlettől. Ma már ezt alighanem bánja, az államnak is olcsóbb lett volna ez a megoldás, az üzletember is megúszhatta volna talán a büntetőjogi következményeket.

Ám Töröcskei, aki korábban nagyon magas politikai körökben forgolódott, az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK) is vezette, mindvégig abban bízott, hogy bírja Orbán Viktorék bizalmát, és lesz megoldás a lecsupaszított bank helyzetének rendezésére.

Töröcskeivel az Index akkor készített nagyobb interjút, amikor kinevezték az ÁKK vezérigazgatójává. Akkor azt mondta, hogy nem is tudja pontosan, hogy miért, talán korábbi tapasztalatai miatt javasolták őt az adósságkezelő vezetőjének, ahogy abban sem volt biztos, hogy régi barátja, Simicska Lajos szólt-e kinevezése érdekében.

Töröcskei akkor azt bizonygatta nekünk, hogy egy ilyen nehéz világban mindenkivel jóban kell lenni. Töröcskei akkoriban a Hír TV-ben és a Lánchíd Rádióban is tulajdonos volt, de hogy a kinevezése miatti összeférhetetlenséget elkerülje, lemondott részesedéseiről és kiszállt médiaérdekeltségeiből. 

Frissítés: Nem sokkal cikkünk megjelenése után már a Fővárosi Főügyészség is kiadott egy közleményt. Eszerint több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjait vették őrizetbe a nyomozó ügyészek egy nagyszabású akció keretében.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nagyszabású akció végrehajtása során kilenc személyt őrizetbe vettek.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet közvetett többségi tulajdonosa és felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság hitelhez nem juthatott volna.

A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeget döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A hitelt felvevő gazdasági társaságok a hiteleket nem fizették vissza, a hitelekből végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei az ügyészség által 2019 decemberében hatáskörbe vont nyomozás keretében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével nagyszabású, húsz helyszínt érintő és százkilencven személyt mozgósító akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. Ennek keretében a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozó ügyészek tizenkilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként és kilenc gyanúsítottat őrizetbe vettek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a mai napon két férfi és egy nő letartóztatása, valamint további öt férfi és egy nő bűnügyi felügyelet alá helyezése iránt tesz indítványt. Az indítványokról a Fővárosi Törvényszék területén illetékes nyomozási bíró a holnapi napon dönt.