Pénzmosási lehetőségek miatt kaptak bírságot hazai bankok

2020.06.17. 11:00

Több hazai bank is súlyos hiányosságokkal működtette pénzmosás-megelőzési folyamatait, ezért kisebb büntetést kaptak a felügyelettől. Az MNB 7 és 48,2 millió forint közti összegekre bírságolt hat bankot, és kötelezte őket, hogy idővel javítsák ki a kibukott hibákat.  Érdemes lehet tudni, hogy a hazai banki bevételekhez mérve ezek lényegében elhanyagolható összegeknek számítanak. 

Sorrendben:

  • 48,2 millió forint bírságot kapott a Magnet Bank,
  • 20 millió forintot az Unicredit Bank,
  • 19-19 millió forintot az Erste Bank és a Sberbank is,
  • 11 millió forintot az OTP Bank, illetve
  • 7 millió forintot a K&H Bank.

2018-tól vizsgálták a fenti bankokat döntően a pénzmosás elleni szabályok kapcsán, de azt a jegybanki közleményben nem árulták el, hogy melyik banknál pontosan mi vagy milyen súlyú volt a hiba.

Egyben viszont közölték, hogy a vizsgált bankok több esetben nem jelentették be azonnal (vagy ismételten) az erre kijelölt hatóságnak

a pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra vagy a dolog büntetendő cselekményből való származására utaló, tudomásukra jutott információkat.

Több bank esetében a belső ellenőrzési és informatikai rendszerek kapcsán feltárt hiányosságok miatt nem volt megfelelő a jogszabályban előírt szűrési tevékenység, illetve a szűrési riasztásokat nem dolgozták fel határidőben.

Némely szereplőknél elégtelen volt a megerősített eljárás alá tartozó ügyfelek 10 millió forintot meghaladó ügyleteinek szűrése is. Az MNB emellett hiányosságokat tapasztalt a belső védelmi vonalak működésével kapcsolatban, a belső szabályzatban meghatározott vezető döntését, jóváhagyását igénylő esetek tekintetében. Emellett a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzésének gyakorlata sem felelt meg a hatályos jogszabályoknak több vizsgált szervezetnél se.

A bírságoknál súlyosbító körülménynek számítottak a témával kapcsolatos rendszerszintű, súlyos és ismétlődő hiányosságok. Enyhítő körülmény volt viszont, ha az adott hitelintézet a vizsgálat során rögtön tett lépéseket az adott szabálysértés kiküszöbölésére.