Szabolcs
20 °C
35 °C

Semmi sem látszik a bosszantó kisadók idénre ígért eltűnéséből

2020.06.22. 09:03

2020 végére ígérte a kormány, hogy jelentősen egyszerűsödik az adórendszer, de a jelenlegi tervek alapján ebből nem látszik semmi: a költségvetési bevételek mindössze 15 százalékát kitevő 51 kisadó velünk maradt – írja a Népszava.

A kormány évek óta ígéri és csökkenti is valamelyest az adók számát, az elmúlt években átlagosan évi egy adónem tűnt el az rendszerből, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összegzése szerint jelenleg 54 darab adónál állunk. A 2021-es költségvetésben a négy legnagyobb bevételű adónem hozza az összes befizetés (17 125 milliárd forint) 84,4 százalékát, a maradék 15,6 százalékon osztozik a további 51 adó. A Pénzügyminisztérium tavaly publikált versenyképességi tervében az adók számának jelentős mérséklését ígérte: az akkor közel hatvan adófajtából csupán 40-et kívántak megtartani, ennek határidejét 2020 végére tették. 

Az újabb adófajták eltüntetésnek azonban semmi jele a Népszava cikk szerint sem az államapparátus munkáiban, sem az adójavaslatokban. A kormány persze foghatja a koronavírus-válságra a halasztást, ám semmilyen információ nem utal arra, hogy ez a munka egyáltalán megkezdődött volna – írja a lap.