Győztek a Bayert a gyomirtó miatt perelő amerikaiak: 10,9 milliárd dolláros kártérítést kapnak

2020.06.24. 22:09 Módosítva: 2020.06.25. 10:14

10,9 milliárd dolláros (3,4 ezer milliárd forintos) egyezséget kötött a német Bayer vállalat azokkal az amerikai állampolgárokkal, akik beperelték arra hivatkozva, hogy a cég Roundup nevű gyomirtószere rákot okozott – írja a Reuters. 

A Bayer ellen a Roundupot gyártó Monsanto nevű vegyipari vállalat tulajdonosaként indult több tízezer per. Az ügyekben már több éve folynak a megegyezést célzó tárgyalások, a friss hírek szerint a mostani egyezség az összes már elindult ügy és még benyújtás előtt álló kereset 75 százalékát rendezi. Összesen egyébként mintegy 125 ezer esetről van szó.

A Bayer tulajdonképpen csak megörökölte ezeket az ügyeket, amikor 2018-ban felvásárolta a hírhedt Monsantót. A cég által 1974 óta gyártott gyomirtóról (pontosabban annak fő összetevőjéről, a glifozátról) régóta folyik a vita, hogy rákkeltő vagy sem, különféle testületek különféle eredményekkel záruló kutatásokat folytattak az ügyben. Az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO), az Európai Bizottság és az amerikai Környezetvédelmi Hivatal azon a konszenzusos állásponton van, hogy nincs bizonyíték a glifozát rákkeltő mivoltára, az amerikai Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) viszont arra jutott, hogy a gyomirtó szer növelheti egyes daganattípusok előfordulását.

A mostani amerikai egyezség keretében a Bayer belement, hogy 8,8-9,6 milliárd dollárt fizessen a már folyó ügyekben, és további 1,25 milliárdot azért, hogy megelőzze a továbbiakat.

A glifozátot az ellentmondásos tudományos eredmények ellenére elővigyázatosságból egyre több helyen nem engedik használni. Németország tavaly úgy határozott, 2024. elejétől kezdődően tilos vele gyomot irtani az országban,  előtte nem sokkal az osztrák parlament alsóháza is megszavazta a glifozát teljes tiltását, és korábban 20 francia város polgármestere is hasonlóan rendelkezett. Az EU-ban 2022-ig még biztosan használható a glifozát, de az Európai Parlamentben már felmerült, hogy ezután szívesen betiltanák