Krisztina
18 °C
24 °C

Csődöt jelent az egyik vezető német tőzsdei cég, a Wirecard

2020.06.25. 12:11

Csődöt jelent a könyvelési botrányba keveredett, fizetési szolgáltatásokat bonyolító német Wirecard AG, írja az MTI.

Az eladósodottság mértékére és a fizetésképtelenné válás lehetőségére való tekintettel a cég igazgatótanácsa úgy döntött, hogy csődeljárást kérelmez a Wirecard AG ellen az illetékes müncheni cégbíróságon

– írja a cég csütörtökön kiadott közleménye, megjegyezve, hogy „a csoport leányvállalataira vonatkozóan a csődeljárás kérelmezése még vizsgálat alatt áll”.

A cég korábban már elismerte, hogy egy hitelfedezeti biztosítékként elkönyvelt 1,9 milliárd eurós összeg „nagy valószínűséggel nem is létezett”. A vállalatnál ezért megkezdték a könyvelés visszamenőleges auditálását, ami miatt „nem kizárt, hogy évekre visszamenőleg módosítani kell majd az éves eredményt”.

A Wirecard részvénye csütörtökön ismét nagyot esett a frankfurti tőzsdén. A múlt hét csütörtökén, a botrány kitörése előtt a részvény árfolyama még kevéssel 100 euró felett állt, mostanra azonban már 10 euró alá esett, 2011 augusztusa óta első alkalommal.

A botránynak azóta már személyzeti és büntetőjogi következményei is lettek. Markus Braun vezérigazgató lemondott hivataláról. Ellene és a vezetőség három további tagja ellen nyomozást indítottak a hatóságok a befektetők megtévesztésének vádjával a pénzügyi felügyeletnek két alkalommal benyújtott hamis tájékoztatás révén.