Krisztina
19 °C
25 °C

Még fél évig tart a hiteltörlesztések felfüggesztése

2020.06.30. 06:10

Még hat hónapig tart a hiteltörlesztési moratórium Magyarországon, írja a Magyar Nemzet. A veszélyhelyzet feloldásától függetlenül ebben az időszakban bárki igénybe veheti a hiteltörlesztés átmeneti felfüggesztését, ahogy arról is dönthet, hogy visszaáll az adósság törlesztésére. A napilap megjegyezi, hogy érdemes átgondolni a helyzetet, és figyelembe venni, hogy most már más állapotok uralkodnak, mint két-három hónappal ezelőtt.

A rendeletet még március 18-án hozta a kormány egy héttel azután, hogy kihirdették a veszélyhelyzetet. A jelen állás szerint tehát 2020. december 31-ig bárki dönthet úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti a hiteltörlesztését. Ez idő alatt nem kell fizetni a részleteket, a bankok sem tőkésíthetik a kamattartozást, illetve az ügyfelek sem kerülnek rá a Központi Hitelinformációs Rendszer adóslistájára.

Ugyan jövő év januárjától visszaáll a régi rend, a bankok nem emelhetik a törlesztőrészletek mértékét, így aki élt a hiteltörlesztés felfüggesztésével, annak tovább tart majd visszafizetni a tartozását.