GKI: A multik nélkül is mintegy 160 ezer embert bocsátottak el a cégek

2020.07.02. 17:01

A multinacionális cégeket nem vizsgálva, az 5 fő feletti vállalkozások körében június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (távmunka, állásidő, kényszer szabadságolás).

Az 5 fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent

– derült ki a GKI Gazdaságkutató friss jelentéséből. A piackutató június elején egy, a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív felmérést végzett, hogy képet lehessen alkotni arról, a koronavírus-járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldásával az egyes vállalkozásokon belül hogyan változtak meg a foglalkoztatási formák.

A kkv-szektor esetében a foglalkoztatottak közel 76 százaléka jár be dolgozni a munkahelyére. a (hazai tulajdonú) nagyvállalatoknál ez az arány jóval magasabb, csaknem 92 százalék volt, állapították meg. Vagyis a rugalmasabb munkavégzést inkább a hazai kisvállalkozások tették lehetővé dolgozóiknak.

a (fizetett vagy fizetés nélküli) szabadságon lévők aránya a nagyvállalatoknál 0,5 százalék, szemben a kkv szektorral, ahol ez a szám kiugróan magas, 4 százalék volt.

Az otthondolgozók (távmunkások) aránya átlagosan 3 százalék volt (ezen belül a nagyvállalatoknál 2 százalék, a kisvállalkozásoknál pedig 5 százalék, míg jelentős a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya a nagyvállalatoknál (15%), ezzel szemben mindössze 6% a kkv-k között.

Ha a válság esetleg elhúzódna, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszer-szabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válna, amennyiben a kormány nem hoz további, az eddiginél jóval hatékonyabb munkahely-megtartó intézkedéseket

– írta a GKI.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön