Elfogadták a szigorítást, nem lehet taxis, akinek priusza van

2020.07.03. 12:10

Megszavazta az Országgyűlés azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek értelmében csak büntetlen előéletű emberek lehetnének taxisok a jövőben.

A javaslat indoklása szerint a módosítás célja a büntetett előéletű járművezetők kiszűrése a személygépkocsival végzett közúti személyszállítási szolgáltatások (személytaxi és személygépkocsis személyszállítási szolgáltatás) piacáról.

QP | Quality Placement

Az intézkedéstől várt eredmény, hogy a taxis szolgáltatások során csökkenjen az utasok kárára elkövetett jogsértések mennyisége, amely javítja a taxisszakma társadalmi megítélését és a szolgáltatás színvonalát – áll a javaslatban. 

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosításával csökkenhet az utasok kárára elkövetett jogszabálysértések száma, javulhat a taxis szakma társadalmi megítélése, a szolgáltatások színvonala

– olvasható az ITM a törvény elfogadása után kiadott közleményében. Az ITM szerint ezzel nem sérül a szabad foglalkoztatáshoz való jog, hiszen a szigorítás kizárólag a szakma végzése szempontjából releváns bűncselekményeket sorolja fel.

A javaslat két oldalon keresztül egyesével fel is sorolja a Btk.-s tételeket a kábítószer-terjesztéstől az emberrabláson át a terrorizmusig, és kiköti, hogy csak olyan személy taxizhat, akit nem ítéltek el, vagy a mentesítésre meghatározott időtartam már eltelt. Ez az időtartam bűntényenként, kiszabott büntetési időnként eltérő, a büntetéssel nagyjából arányos. Például ha valakit 1–5 év börtönre ítélnek szándékos bűncselekmény miatt, akkor a szabadulás utáni 5. évvel mentesül, felfüggesztett szabadságvesztés esetén viszont már a próbaidő lejártával megtörténik a mentesülés. 

A módosítás a jelenleg már érvényes, legfeljebb öt évre szóló személyszállítási igazolvánnyal rendelkező járművezetőket csak hosszabb távon érinti, nekik a következő igazolvány kiadásakor kell majd megfelelniük az előírásnak.