Gyöngyi
4 °C
13 °C

Nem viszik az új autókat a németek, világszerte is drasztikus a visszaesés

2020.07.03. 15:37

Drasztikusan visszaesett az idén az eladott új autók száma Németországban az autógyártókat tömörítő Verband der Automobilindustrie (VDA) érdekvédelmi szervezet szerint, írja a Zeit. A szervezet úgy becsüli, hogy az idén összesen olyan 2,8 millió személygépjármű kerül majd forgalomba az országban, ez megközelítőleg 28 százalékkal kevesebb, mint a tavaly. 

Az első félévben 1,21 millióra esett vissza az frissen forgalomba helyezett személyautók németországi száma, ilyen alacsony értékre nem volt példa az ország újraegyesítése óta. Hasonló a helyzet az export terén is, mivel az exportpiacok is megsínylették a koronaválságot. Az európai személyautópiac májusig bezárólag körülbelül 43 százalékkal, az Egyesült Államok autópiaca 23 százalékkal, a kínai pedig 27 százalékkal esett vissza. 

A piac zuhanása mértékét és kiterjedését tekintve példátlan

– mondta a VDA igazgatója, Hildegard Müller egy sajtóközleményben. A szervezet a második félévben egy enyhe felépülésre számít, azonban így is világszerte csak 65,9 millió új autóval számolnak az évre, szemben a tavalyi 79,5 millió egységgel. És utóbbi becslés azt feltételezi, hogy sikerül gátat vetni a járvány terjedésének Európán kívül is, azonban egyelőre a számok nem ezt mutatják, az Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik az új megbetegedések száma. 

A német autóipar sorsa kiemelten fontos Magyarország számára, a magyar GDP közel 5 százalékát a hazánkba telepített gyárak, élükön a német cégekkel adják. Az utóbbi időben több nagy beruházást is elnapoltak, és vannak arra utaló jelek, hogy az átstrukturálások mögött mélyebb okok is rejlenek, mint a koronavírus.