Szijjártóék megállapodtak az EU-val, felső korlát nélkül adhatnak támogatást beruházó cégeknek

2020.07.04. 13:19

Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegkorlát nélkül adhatunk támogatást azoknak a magyarországi vállalatoknak, melyek ugyan veszteséget szenvedtek el a világjárvány miatt, de a munkahelyek megvédése érdekében legalább 560 millió forintnyi beruházást, fejlesztést hajtanak végre

– közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A támogatás összege a beruházás értékének fele lehet, a támogatási kérelmeket jövő héttől szeptember 30-ig lehet beadni, 560 milliós beruházás esetén 280 millió forint támogatás jár, és minden esetben, ha ennél nagyobb a beruházás, akkor már az érték felét megkaphatja az adott vállalat.

A miniszter közlése szerint a beruházásokat pedig a következő két év során kell végrehajtani, ismertette a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint "a magyar emberek akkor tudnak dolgozni, ha van munkahelyük". 

Szijjártó a programot részleteiben nem ismertette, így egyelőre nem teljesen világos, hogy az hogyan illeszkedik a már eddig bejelentett gazdaságvédelmi csomagba, és hogyan viszonyul a már eddig bejelentett intézkedésekhez.

Egy korábbi körben ugyanis már bejelentettek egy hasonló, a Bizottság által már jóváhagyott, 50 százalékos beruházási támogatásról szóló programot, azt azonban még 800 ezer eurós felső határral. Már akkor szó volt róla, hogy tárgyalnak arról, hogy akár ezt meghaladó mértékű támogatást is adni lehessen.