2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Budapest helyett Bécset és Prágát hozhatja helyzetbe az Airbnb korlátozása két szervezet szerint

2020.07.05. 17:54

A rövidtávú lakáskiadás szabályozása és korlátozása miatt a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Rövidtávú Lakáskiadók Szövetsége (FRLSZ) közös javaslatcsomagot nyújtott be a szigorítás kidolgozásával megbízott Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

A két szervezet szerint valóban fontos a piac tisztítása, kifehérítése, ám úgy látják, a nemzetközi versenyben nem szűkíteni kellene a szálláshelykínálatot, hanem inkább színesíteni, hogy a potenciális vendégek több alternatíva közül tudjanak választani az adott desztinációban.

A szállodaiparnak és a rövid távon lakáskiadóknak nem egymással kéne versenyeznie, mert abból csak mindenki veszíteni fog. A városnak és a gazdaságnak most minden látogatóra szüksége van a jelentősen kevesebb utazó közül. Magyarország és a térség országai különösen sikeresen küzdötték le a járványt, így kedvelt célpont lehetnek. Örültség lenne ezt a vonzerőt tönkre tenni értelmetlen korlátozásokkal

– közölte Somló Iván, a FRLSZ elnöke.

A két szervezet úgy látja: nagyrészt két külön piacról (szállodák vs. rövidtávú lakáskiadók) van szó, tehát tévedés lenne azt gondolni, hogy ha valaki például az Airbnb felületén nem talál megfelelő szállást Budapesten, akkor a hotelek között kezd majd keresgélni. A MAKE és az FRLSZ éppen attól tart, hogy amennyiben rossz irányba megy el a piac szabályozása, abból Bécs és Prága, esetleg Krakkó fog "nevető győztesként" kijönni Budapest helyett.

A MAKE és az FRLSZ szerint a szigorítás tönkretenné a budapesti Airbnb-piacot, mivel 120 nap alatt nem lehet értékelhető hozamot elérni, az intézkedés pedig a fekete gazdaságot erősítené, tehát pont a piac becsületesen dolgozó szereplőit szorítaná ki a piacról. "A piac már úgyis elkezdte szabályozni magát, és a rövid távú lakáskiadók jelentős része átállt hosszú távú kiadásra, és nem is fog visszatérni, amíg nem lesz folyamatosan jelentős mennyiségű turista" – írják.

A két szervezet szerint az Airbnb-típusú lakáskiadás ráadásul kifejezetten jó alternatíva a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, tapasztalatiak szerint a vendégek ugyanis mostanság kifejezetten a biztonságosabbnak vélt kisebb szállásokat, apartmanokat keresik, ahol jobban betarthatóak a szociális távolságok, nincsenek közös étkezők, és nem hordoz rizikófaktort a légkondicionálás.

Ahogy korábban írtuk, az elmúlt években rendkívül megszaporodtak a rövid távon (jellemzően turistáknak) kiadott lakások Budapesten, 2015 óta közel a duplájára nőtt az Airbnb-n hirdetett lakások száma, jelenleg több mint 9000 lakást hirdetnek így, jellemzően a belső kerületekben. A kormány a szigorítás feltételeinek kidolgozásával a Magyar Turisztikai Ügynökséget bízta meg. A csalásokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.