K. László majdnem 8 milliós büntetést kapott az MNB-től

2020.07.14. 11:02

Egy bizonyos K. László csaknem három éven keresztül függő ügynöki tevékenységet végzett bejelentés nélkül. Ezen belül a jegybank engedélye nélkül háromnegyed éven át üzletszerűen jelzáloghitel közvetítői tevékenységet folytatott.

De ezt most észrevette a felügyelet, és a jogosulatlan tevékenységek miatt 7,8 millió forint bírságot szabtak ki Lászlóra. 

Némileg bővebben az MNB leírása szerint K. László azt csinálta, hogy egy pénzügyi intézmény részére dolgozott közvetítőként, azaz pénzért segítette a hitelkihelyezéseiket. 

Az üzletszerűen végzett függő ügynöki tevékenység kizárólag az MNB-hez tett bejelentést követően, jelzáloghitel közvetítése pedig jegybanki engedéllyel gyakorolható. Tekintettel arra, hogy a felügyelt társaság közvetítőjeként az MNB függő ügynökökről vezetett nyilvántartásban K. László nem szerepelt, s jelzáloghitel közvetítői engedéllyel sem rendelkezett, így nem volt – és jelenleg sem – jogosult pénzügyi szolgáltatás közvetítésére.

Mindezeket súlyosbította többek között, hogy a magánszemély egy másik pénzügyi intézmény bejelentett közvetítői alvállalkozójaként, azaz a jegybanki nyilvántartásban szereplő személyként folytatta tevékenységét. Így az adósokban azt a téves elképzelést kelthette, hogy jelen határozatban értékelt tevékenységét továbbra is engedélyezett, bejelentett módon és megbízhatóan végzi. Működését ráadásul huzamosabb ideig folytatta, a felügyelt intézmény jelentős összegű jelzáloghitelt, illetve pénzkölcsönt nyújtott az adósok részére.

Enyhítő körülményként értékelték viszont, hogy K. László közreműködése révén, illetőleg nyilatkozataival segítette az eljárás lefolytatását.