60 milliárd forintot ad a koronavírus ellen Magyarországnak az Európa Tanács bankja

2020.07.15. 11:36

Hatvanmilliárd forintnyi forráshoz jut Magyarország a járvány elleni védekezéshez, erről állapodott meg a magyar kormány és az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal (CEB) - ezt jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban. A pénzügyminiszter szerint a kedvezményes finanszírozási forrást többek között maszkok, gyógyszerek, tesztek, fertőtlenítőszerek, valamint intenzív ágyak beszerzésére költik majd.

Az aláírt megállapodás értelmében a CEB 175 millió euró, azaz több mint hatvanmilliárd forint összegű forrást nyújt a járványhelyzethez kapcsolódó központi költségvetési kiadások fedezésére.

Varga Mihály elmondta: a kormány a jövőben is maradéktalanul és azonnal biztosítja a védekezéshez szükséges kiadásokat. Így továbbra is biztosított az orvosi és gyógyszerészeti kellékek beszerzése, az egészségügyi rendszer megerősítése.

A CEB a strasbourgi székhelyű Európa Tanács hitelintézete, a kontinens legkorábban, 1956-ban alapított nemzetközi fejlesztési bankja. A bank eddig több mint 2 milliárd euró összegű finanszírozással járult hozzá magyarországi szociális célú fejlesztésekhez, legutóbb, idén júniusban 50 milliárd forintnyi forrást nyújtott oktatási intézmények építéséhez.