2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

13 ezerrel többen lettek júniusban a magyar álláskeresők

2020.07.20. 13:47

Több mint 13 ezer fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint júniusban – derül ki a szervezet frissen közzétett statisztikáiból. 

Májusban a 363 268 volt az NFSZ-nél álláskeresőként regisztráltak száma, júniusra ez 376 290-re kúszott fel. Az álláskeresők 51,9 százaléka nő, 48,1 százaléka férfi. 

Ilyen mértékű növekedés már régen volt ebben a statisztikában, és az álláskeresői létszám is 3 éves rekordot jelent: az Mfor összefoglalója szerint legutóbb ennél több álláskereső 2017 márciusában volt Magyarországon. Ráadásul valószínűsíthető, hogy az NFSZ adatai nem tükrözik teljes mértékben a valóságot, sokan lehetnek úgy állás nélkül, hogy regisztrálni nem tudnak, például mert nem rendelkeznek a szükséges időtartamú biztosítotti jogviszonnyal.

Az is kiderül az adatokból, hogy júniusban a májusihoz hasonló nagyságrendű dolgozó volt érintett csoportos létszámleépítésben. Az egy hónappal ezelőtt 2262 fő után a júniusban 2307 alkalmazottat küldtek el így a munkáltatóik. A legtöbb csoportos leépítés érdekes módon nem a járvány által leginkább sújtott ágazatokban volt, a negatív toplistába bekerült viszont például a mezőgazdasági, erdészeti gép gyártása, a közúti áruszállítás, és az alumíniumgyártás ágazat is.

Munkanélküli vagy álláskereső?

A két fogalom nem ugyanaz, más a definíció, teljesen eltérő az alkalmazott mérési módszer, míg ugyanis a nyilvántartott álláskeresők adatai az NSZF nyilvántartásán alapulnak, a munkanélküliek KSH által publikált száma lakossági kérdőíves kutatásból származik. Mindkét statisztikának vannak előnyei és lényeges korlátai is, de a kettő együtt többet mond, mint bármelyikük egymagában.

NFSZ-nél nyilvántartott álláskereső a KSH magyarázata szerint az a személy, aki a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, és öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban nem részesül, és az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével munkaviszonyban nem áll, és egyéb kereső tevékenységet sem folytat, és elhelyezkedése érdekében az illetékes kirendeltséggel együttműködik, és akit az illetékes kirendeltség álláskeresőként nyilvántart.

Munkanélküli nálunk az, aki a vonatkozási héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől átmenetileg távol volt; a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát; két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást, illetve már talált munkát, ahol 90 napon (2002-ig 30 napon) belül dolgozni kezd. Ezt a definíciót használja Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) is.