Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Teljesen felfordult az albérletpiac az idei szezon indulására

2020.07.20. 09:30 Módosítva: 2020.07.20. 12:13

Teljesen más lesz az idei albérletszezon, mint az elmúlt években, elsősorban a járványhatás miatt – írja az ingatlan.com friss elemzésében. A portál több mint 48 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés alapján nézte meg, mi várható a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki kihirdetésével induló szezonban a fővárosi és a legnagyobb vidéki egyetemvárosok albérletpiacán. 

„Az utóbbi 5-6 évben a fokozódó kereslet és az albérlethiány miatt növekedtek a bérleti díjak. Most azonban a kínálat bővült, ugyanis rövid távra kiadó lakásokra nincs igény a járvány miatt lefulladó turizmusból adódóan. Ezért a bérleti díjak is csökkentek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ugyanakkor szerinte az idei albérletszezon legnagyobb újdonsága nem az árcsökkenés lesz, hiszen az már hónapokkal ezelőtt megkezdődött a kiadó lakások piacán.

Sokkal inkább arra a több tízezer bérlőre érdemes odafigyelni, aki olcsóbb bérleti díjak miatt továbbköltözhet a jelenlegi albérletéből.

Balogh szerint az utóbbi években tapasztalható bérletidíj-emelkedés miatt az volt a jellemző, hogy a bérlők nem szívesen költöztek, ha megfizethető lakásra bukkantak, és inkább meghosszabbították a jellemzően egy évre kötött szerződésüket. A mostani árcsökkenéssel viszont több tízezren aktívan kereshetnek olcsóbb ingatlant, és valószínűleg lesznek olyan tulajdonosok is, akik nem szeretnék elveszteni a jó bérlőjüket, inkább bérletidíj-csökkentéssel mennek elébe a folyamatnak.

Városok.png

Az ingatlan.com adatai szerint július közepén országszerte rekordot döntött a kínálat: több mint 20 ezer hirdetésben szerepelt kiadó lakás, 20 százalékos bővülést jelent a februári és a tavaly júliusi helyzethez képest.

Budapesten több mint 14 ezer hirdetésből állt a teljes kínálat július közepén, ami 30-30 százalékos növekedésnek felel meg a járvány előtti és az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt júliusban, ami a járvány előtti, februári szinthez képest 9 százalékos csökkenést jelent,

éves összevetésben pedig több mint 10 százalékkal mentek lejjebb az átlagos bérleti díjak.

Az elemzésből kiderül, hogy Budapesten az egyszobás lakások adják a kínálat alig több mint 20 százalékát, a kétszobások részesedése közel 40 százalékos, a három- vagy többszobásoké pedig 40 százalék feletti. Az egyszobás fővárosi lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell adni havonta, a kétszobásakért 150 ezer forintot, a három- vagy többszobásokért pedig 200 ezer forintot.

A vizsgált többi egyetemvárosban kissé más az eloszlás. Az egyszobás kiadó lakások részesedése 12-17 százalékos, a kétszobásoké 40-50 százalékos, a még nagyobbak pedig 32-42 százalékát adják. Debrecenben például egy kétszobás albérletért átlagosan 100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, Győrben 110 ezret, Miskolcon viszont csak 85 ezret.