Újabb leépítés lesz a Tescónál, 700 embert tájékoztattak csoportos elbocsátásokról

2020.07.20. 18:19

Pozíciók szűnnek meg a magyarországi Tescókban, így csoportos leépítés is lehet, ismerte el részben az Index értesülését a Tesco. 

Egy olvasónk küldte el azt a tizenhetedikén kelt levelet, amit a Tesco dolgozói kaptak, mint utóbb kiderül, összesen 700-an.

Ebben arról értesítik őket, hogy harminc napon belül megszűnhet a munkaviszonyuk, kivéve akkor, ha erről már időközben, hamarabb megegyeznek, vagy pedig a dolgozó belemegy abba, hogy más munkakörben folytassa a munkáját.

A Tesco sajtóosztályáról megkeresésünkre azt írták, 

a Tesco bizonyos munkakörök összevonása mellett döntött, az új pozíciókra való váltás lehetőségét pedig a lehető legtöbb munkatársának felajánlotta. (...) Annak ellenére, hogy a folyamat során új pozíciókat hozunk létre, és a lehető legtöbb munkatársunknak felajánlunk új pozíciót, a munkajogi szabályokkal összhangban, a megszűnő pozíciókat be kell jelentenünk az illetékes hatóságoknak, így az átalakítás jog technikailag csoportos létszámleépítésnek minősül.

Az indokolás szerint "a vállalat így optimálisabban oszthatja be munkatársait azáltal, hogy a kollégákat különböző feladatokra tudja alkalmazni. Az új munkakörök kialakításával a cél egy egységes, hosszú távon jól működtethető, rugalmas áruházi csapat kialakítása minden áruházban, mert a kollégák így tudják leginkább segíteni egymást a napi feladatok ellátásában és így tudják a legjobban kiszolgálni a vásárlókat".

Azt ugyanakkor ebből nem lehet tudni, hány embernek nem lesz munkája, mivel ez attól függ, hány embernek ajánlják fel az új munkakört, és hányan élnek vele. 

Frissítés: 700 főt érintő átszervezés kezdődött a Tescónál, írta a Világgazdaság kedden. A lap azt is közölte: technikai átalakítás a mostani a Tesco tájékoztatása szerint, csakhogy a kereskedelmi szakszervezetek úgy vélik, a 700 munkavállaló között biztosan lesznek olyanok, akik nem fogadják el a felkínált pozíciókat.

AZ ÉRINTETTEK CSOPORTOS LÉTSZÁMLEÉPÍTÉS TÁRGGYAL KAPTAK UGyANIS LEVELET A TESCO-GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT.-TŐL.

A brit tulajdonú áruházlánc megismételte, amit az Indexnek is írt: az átszervezés során állást ajánl fel az alkalmazottak többségének. Szerintük technikai átalakításról van szó, a megszűnő pozíciókat pedig be kell jelenteni az illetékes hatóságoknál, ezért tájékoztatták hét megye munkaügyi központjait és a kereskedelmi szakszervezeteket.

A változtatás ugyanakkor nem most kezdődött, 2018-ban is történt már hasonló leépítés