58 milliárd forint többletforrást kapnak a kormányhoz rendelt kutatóintézetek

2020.07.25. 11:16
A nagy átalakítás után lett pénz, paripa, fegyver.

Jövőtől 22 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére. Ezzel több mint a duplájára növekszik a kutatóhálózat éves költségvetése, amelynek jelentős része kutatói béremelésre fordítható. Ezt adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kormány egyetértését adta további 36 milliárd forintnyi kutatási intézmény- és infrastruktúrafejlesztés megvalósításához is.

Emlékeztetőül arról az eseménysorozatról van szó, amelynek során a kormány nagy vitákat kiváltva magához vonta a kutatóintézeteket. 

A forrásokról szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány célja a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, korszerű és rugalmas bérezéssel. A többletforrás ennek megfelelően elsősorban kutatói bérfejlesztésre nyújt fedezetet.

A rendelet értelmében összesen több mint 36 milliárd forintból megvalósulhat az ELKH-hoz tartozó Agrártudományi Kutatóközpontja új martonvásári kutatási tömbje, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete új kutatóháza, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja új kutatóparkja és a Wigner Fizikai Kutatóközpont rekonstrukciója és fejlesztése.