Gyöngyi
4 °C
13 °C

Gyászolják a görögök, hogy Törökország kisajátította a Hagia Sophiát

2020.07.25. 18:48

Eldurvult a vita szombaton Törökország és Görögország között a múzeumból nagymecsetté nyilvánított Hagia Sophia székesegyház miatt, amelyben 1934 óta először tartottak pénteki imát, miközben Görögország számos templomában megkongatták a harangokat a gyász jeléül, írja az MTI.

"Görögország ismét megmutatta, hogy az iszlám és Törökország ellensége, és mindezt amiatt, hogy a Hagia Sophia megnyílt az imádkozók előtt" - írta egy nyilatkozatban Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője.

Hozzátette: a minisztérium élesen elítéli a görög kormány és parlamenti képviselők szavait, amelyek célja szerinte a közvélemény fellázítása volt, és elítéli azt is, hogy török zászló égettek Szalonikiben.

A görög külügyminisztérium erre nyilatkozattal válaszolt, amely szerint "a nemzetközi közösség megdöbbenve figyeli a mai Törökország nacionalista és vallási tévelygését".

Ezt megelőzően Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő kijelentette, hogy Törökország "bajkeverő", a korábban múzeumként szolgáló székesegyház mecsetté alakítása "ütközik a 21. századi civilizációval".

A török szóvivő a nyilatkozatában azzal érvelt, hogy a mecsetté alakítás "a török nemzet akaratának felelt meg".

Pénteken több ezer hívő - köztük Recep Tayyip Erdogan török elnök - részvételével megtartották az első imát az isztambuli nagymecsetben.