Gyöngyi
4 °C
13 °C

Folytatódhat a magyar–román villamos hálózat összekötése

2020.07.29. 15:38 Módosítva: 2020.07.29. 15:41
A román Transelectrica megkötötte a szerződést a Nagyvárad–Békéscsaba villamos vezeték hiányzó szakaszának a megépítésére. Egy év múlva már erősebben csordogálhat a román áram.

A romániai Transelectrica Villamosenergia-szállító Országos Társaság szerdán bejelentette: megkötötte a szerződést a Nagyvárad–Békéscsaba 400 kilovoltos villamos vezeték hiányzó romániai szakaszának megépítésére. A vállalat közleményét az Agerpres hírügynökség nyomán a magyar MTI idézte.

A munkálatokat az elkövetkező egy évben végzi el a több mint 70 éves román Electromontaj társaság.

A Transelectrica emlékeztetett rá: a Nagyvárad–Békéscsaba 400 kilovoltos vezeték építése 2008-ban akadt el a Dél-Nagyvárad (Félixfürdő és Kardó iránya) és Nadab (ez az Arad megyei település Kisjenőtől 5 kilométerre található, érdekessége, hogy még a trianoni békeszerződés előtt is szinte teljesen román volt a lakossága) közötti területkisajátítási nehézségek miatt.

Ezért a vezetéknek csak egy részét: a 60 kilométeres Nadab–Békéscsaba-szakaszt sikerült eddig átadni. Utóbbiból 22 kilométer vezeték épült Románia területén. A 72 kilométeres Dél-Nagyvárad–Nadab vezeték csak részben készült el, építési munkálatai félbeszakadtak.

A Transelectrica közleménye szerint a Dél-Nagyvárad–Nadab-vezeték bezárja a 400 kilovoltos vezetékgyűrűt Románia nyugati határvidékén, ezzel jelentősen csökkenti a régió áramellátásának a kockázatait. Emellett javítja a Magyarország és Románia közötti energiaátadás képességét.

Mindez nagyon fontos, mert az utóbbi években a magyar áramellátásban szűkültek az importlehetőségek, több relációban (például az ukrán, a román és a szerb határmetszéken is) megfordult a kereskedelem jellegzetes iránya, kis leegyszerűsítéssel a környező országok már nem tápláltak a magyar hálózatot, hanem kiszippantották tőlünk a villamos energiát, mint a porszívó.

A helyzetről itt találhat részletesebb elemzést.

A vezeték beüzemelése után Románia 100 megawatt (MW) villamos energiát lesz képes exportálni Magyarországra, és 300 MW villamos energiát lesz képes importálni Magyarországról. A közlemény kitér arra, hogy a vezeték megépítésével Románia az EU által megszabott követelményeknek tesz eleget, a kiépülő rendszer hozzájárul az egységes európai energiapiac létrehozásához és közvetve a villamos energia árának csökkenéséhez.