Joe Biden csökkentené a feketék gazdasági lemaradását

2020.07.29. 08:32
A demokraták várható elnökjelöltje egy wilmingtoni közösségi központban elmondott beszédében kedden kiemelte, hogy e téren a jegybanknak is cselekednie kell.

Joe Biden az MTI helyszíni tudósítása alapján úgy vélekedett, hogy Donald Trump elnök (a következő republikánus jelölt) nem tud megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, nem képes javítani a gazdaság helyzetén. Riválisát a következő tónusban ekézte:

fokozza az ország megosztottságát és a káoszt.

Hozzáfűzte:

ez nem jó az ország számára, csakhogy ez Donald Trumpot nem érdekli, a kampánya is kudarcos.

Biden egy sor gazdasági javaslatot fogalmazott meg. A többi között

  • még több szövetségi szintű anyagi segítséget ígért a kisvállalkozásoknak,
  • és külön fejlesztési programokat helyezett kilátásába a kisebbségi népcsoportokhoz tartozók tulajdonában lévő vállalatok számára.

Ígéretet tett egy kisebbségi kisvállalkozók megsegítését célzó, 30 milliárd dolláros pénzalap létrehozására és a szövetségi szintű minimális órabér emelésére is.

Mint fogalmazott, az országot a járvány után újra kell építeni, de jobbá kell tenni annál, mint amilyen volt. Hangsúlyozta, hogy felül kell vizsgálni a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) feladatkörét is. Most vázolt elképzelése szerint a Fednek nemcsak általában a foglalkoztatási és árfolyampolitikára kell összpontosítania, hanem konkrét gazdasági lehetőségek és a jólét megteremtésével foglalkoznia kell „a tartós faji egyenlőtlenségekkel” is.

Ennek jegyében egy Biden-kormányzat alatt a kormánytól független Fednek rendszeresen jelentést kell készítenie a gazdaságban tapasztalható faji egyenlőtlenségekről.

Ez a mostani választás nemcsak a Donald Trump elleni szavazatról szól, hanem arról is, hogy fel kell nőni a válság megoldásának feladatához, át kell érezni az emberek küzdelmét, bátorságukhoz méltó jövőt kell felépíteni.

- hangoztatta a demokraták várható elnökjelöltje. Kiemelte, hogy fontos számára a strukturális egyenlőtlenségek felszámolása.

Az MTI tudósítása egyelőre nem részletezi a piaci reakciókat vagy Donald Trump (akárcsak Twitterben is remélhető) ellenvéleményét, de abban egészen biztosak lehetünk, hogy egy ilyenfajta, merőben szokatlan jegybanki szerep ki fogja vívni a gazdasági szakemberek tiltakozását. Ez is mutatja, hogy a csak az árstabilitásra fókuszáló jegybanki felfogások látványosan szorulnak vissza a globális jegybanki elképzelésekből.