Nettó 107 ezer forintban hirdették meg az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat

2020.07.30. 13:16

Nettó 107 000 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – közölték az MTI-vel csütörtökön.

Az ár a zsákba csomagolt, gombaölő szerrel csávázott, fémzárolt, az eladó telephelyén gépkocsira rakott vetőmagra érvényes, ugyanakkor nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg – írták.

Az összeg meghatározása előtt a szövetség a piaci viszonyok feltárása érdekében széles körű ágazati felmérést végzett. A Vetőmag Szövetség szerint az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. A vetőmagcélú őszi búza és őszi árpa várható átlagtermése hektáronként 5,5-7,5 tonna, a tritikálé 4,0-6,4 tonna lehet.

A piaci szereplők a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a munkaerő drágulása ugyanakkor érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának növekedésében. Ennek ellenére az idei értékesítési szezonra vonatkozó tájékoztató ár a tavalyi piaci átlagár alatt marad – mondta a közlemény szerint Takács Géza, a szövetség elnöke.  • Tippek
  • Árfolyam